Νέα στοιχεία - σοκ για τη φτώχεια στη χώρα μας. Οι 4 στους 10 Ελληνες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν το 2014, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 35,7% του συνόλου. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού είναι υψηλότερος (39,4%) στην περίπτωση των ατόµων ηλικίας 18-64 ετών.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από τη φετινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομία, σε σχέση με το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει υπερδιπλασιασμό του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 48% των νοικοκυριών διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% στους ανέργους. Τονίζεται ότι παρά τη σημαντική χειροτέρευση
του φαινόμενου της φτώχειας, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ποσοστιαία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της ευρωζώνης. Επίσης η Ελλάδα, σύμφωνα με τη EUROSTAT, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Την πρώτη θέση στην ΕΕ-28 κατέχει η χώρα μας και στην παιδική φτώχεια, ενώ υψηλά ποσοστά φτώχειας χαρακτηρίζουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC) έτους 2015, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2014:
- Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.512 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.475 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 14 ετών.
- Το 2015, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας όταν το όριο φτώχειας ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου εισοδήματος του νοικοκυριού. Ο παραπάνω δείκτης το 2005 ανερχόταν στο 19,6%. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 8.796 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε 17.182 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από