Την κατεδάφιση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε εκείνος που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, ο Αδόλφος Χίτλερ, εξετάζει ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο οποίος σε δηλώσεις του την Κυριακή, εκτιμά πως «αυτό θα ήταν η καθαρότερη λύση».

Για το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών -το οποίο από το 1972 νοικιάζει το σπίτι από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί Εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες - ύψιστο μέλημα είναι να αποτραπεί να γίνει αυτό το οίκημα τόπος προσκυνήματος ή μνημείο που θα επισκέπτονται νεοναζιστές, τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Προσθέτει δε, ότι για να προληφθεί μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του σπιτιού (σ.σ για την οποία αναμένεται γνωμοδότηση προς ψήφιση σχετικού νόμου, και ήδη στα τέλη του μήνα συνέρχεται η ειδική επιτροπή Ιστορικών), διότι, όπως επισημαίνει ο ίδιος, έχουν αποτύχει όλες οι έως τώρα προσπάθειες συνεννόησης με την ιδιοκτήτρια για τις δυνατότητες χρήσης και πώλησης του σπιτιού.

Οπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών, η υποστήριξη από μέρους του της κατεδάφισης του κτιρίου ως «η καθαρότερη λύση», αποτελεί προσωπική του άποψη και θα πρέπει φυσικά να εξεταστεί εάν κάτι τέτοιο μπορεί από νομική άποψη να υλοποιηθεί.

Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την κατάσχεση, θα δοθεί ένα τέλος στην δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

«Ποτέ ξανά φασισμός. Στην μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών»

Το μόνο στοιχείο που συνδέει με το παρελθόν αυτό το σπίτι στην μικρή πόλη Μπραουνάου αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, είναι η πλάκα από πέτρωμα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης με χαραγμένο το μήνυμα «Ποτέ ξανά φασισμός. Στην μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».

Κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει, από την άλλη, τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στην διάρκεια του χρόνου στο σημείο αυτό για «προσκύνημα».

Μπορεί να μην ήταν έγκλημα εκείνο που συνέβη στις 20 Απριλίου του 1889 στο σπίτι επί της οδού «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μπραουνάου, η γέννηση δηλαδή ενός ανθρώπου, όμως επειδή επρόκειτο για τον Αδόλφο Χίτλερ ο οποίος γεννήθηκε και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, η πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν ζει μέχρι σήμερα στην μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από τη μαύρη κηλίδα της «γενέτειρας του Χίτλερ», το δημοτικό συμβούλιό της είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν από έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του «επίτιμου δημότη» που φέρεται να του είχε δοθεί το 1933.

«Αν και δεν υπάρχουν αρχειακά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Μπραουνάου αμ Ιν απένειμε στον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο τίτλος συμβολικά και για προληπτικούς λόγους ανακαλείται», αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση, ενώ η πόλη είχε επίσης ανακαλέσει την «άδεια παραμονής» που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από