Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ποσόστωσης στο σύνολο των προγραμμάτων που μεταδίδονται από διαδικτυακά κανάλια όπως το Netflix και το AmazonPrime. Στην πράξη επιζητά το 20% των προγραμμάτων των εν λόγω καναλιών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης. Στην ουσία επιδιώκει τόσο το Netflix όσο και το AmazonPrime να επενδύσουν στις ευρωπαϊκές παραγωγές, όχι βεβαίως για όλες τις χώρες στην Ευρώπη, αλλά για ορισμένες.

Πώς θα το κάνει αυτό; Πολύ απλά με την αναμενόμενη εντός του 2016 νέα Οπτικοακουστική Οδηγία, όπου κάλλιστα μπορεί να προβλεφθεί ότι η ποσόστωση του 50% των προγραμμάτων που έχουν τα συμβατικά κανάλια και πρέπει να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης μπορεί να ισχύσει και στα διαδικτυακά κανάλια με ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 20%.

Από την άλλη πλευρά, το Netflix επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να δίνει κίνητρα για την παραγωγή ευρωπαϊκού περιεχομένου και όχι να επιβάλλει ποσοστώσεις. Στην Ελλάδα, ενώ στη συνδρομητική τηλεόραση έχει επιβληθεί φόρος 10% και παρότι επενδύει στην ελληνική παραγωγή, τα διαδικτυακά συνδρομητικά κανάλια όπως το Netflix δεν υπάγονται σε καμία φορολόγηση. Ισως η Επιτροπή να μας δείχνει τον δρόμο.