Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς να συμμετάσχουν κι αυτοί στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης. Ο Ντράγκι κάλεσε τους πολιτικούς να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι για να καθυστερήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ελάχιστοι τέτοιοι οικονομικοί λόγοι» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε χθεσινή ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Το κόστος των καθυστερήσεων είναι απλά πολύ μεγάλο» ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Επειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής επιθετικής νομισματικής πολιτικής και ποσοτικής χαλάρωσης που δεν έχει προηγούμενο, η ΕΚΤ ακόμη απέχει από την επίτευξη του στόχου για αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης η τράπεζα δέχεται όλο και μεγαλύτερη κριτική όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει εφαρμόσει, αλλά και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που αυτά τα μέτρα δημιουργούν.

Τα σχόλια του Ντράγκι αντικατοπτρίζουν την όλο και μεγαλύτερη ανησυχία που δημιουργείται ότι οι κυβερνήσεις υπονομεύουν το έργο της καθώς δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει και την αξιοπιστία της τράπεζας. Ο Ντράγκι ανέφερε ακόμη πως η δημοσιονομική πολιτική δεν θα πρέπει να είναι αντίθετη με τη νομισματική πολιτική, αλλά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μικροοικονομικό εργαλείο που θα αυξήσει την ανάπτυξη. Ζήτησε ακόμη να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και προσέθεσε ότι η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να ολοκληρωθούν με επείγουσες διαδικασίες.

Το ίδιο μήνυμα με τον Ντράγκι θέλησαν να στείλουν και άλλα στελέχη της ΕΚΤ που έκαναν χθες δηλώσεις. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό επισήμανε ότι στην ευρωζώνη υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών – μελών της.

© Bloomberg News