Βαθιά ανάσα φαίνεται πως πήρε το Μαξίμου μετά τη συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τις εταιρείες οφσόρ, δεδομένης της έμμεσης παραδοχής της κυβέρνησης πως το επίμαχο θέμα την είχε βλάψει πολιτικά.

«Πέσαμε από τον όγδοο και σταθήκαμε όρθιοι» σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά δυσάρεστη θέση στην οποία βρέθηκε ξαφνικά η κυβέρνηση απολογούμενη στα κόμματα, στην κοινωνία και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχρόνως το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώνει ικανοποιημένο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και θεωρεί ότι μέχρι τα μέσα του μήνα θα έχει εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν απομείνει μόνο 2-3 εκκρεμότητες από το σύνολο των προαπαιτουμένων, οι οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στην επιστολή των 8 σημείων αιχμής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επομένως τίθενται υπό διαβούλευση.

ΜΑΝΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε προετοιμαστεί για την αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί της τροπολογίας, στάση που κατά την άποψή του λειτούργησε ευεργετικά για την κυβέρνηση, αφήνοντας εκτεθειμένη την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε μια προσωπική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκ των πραγμάτων δεν υπήρξε, και τουλάχιστον μια επιμονή από πλευράς της ΝΔ στη συντήρηση της κριτικής πως η καυτή διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις οφσόρ αποσκοπούσε στη συγκάλυψη ή την προστασία πολιτικών προσώπων της συγκυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, το Μαξίμου υποδέχτηκε σαν μάννα εξ ουρανού την απόφαση των γαλάζιων να απόσχουν, αφού ουσιαστικά η απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέτρεψε στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει πως η τροπολογία απέσπασε 190 ψήφους την ώρα που η ΝΔ «τράπηκε σε φυγή» και δεν υπερασπίστηκε τις απόψεις που διατύπωσε το προηγούμενο τριήμερο. Συγχρόνως, η κυβέρνηση ενίσχυσε την επιχειρηματολογία της στην κατεύθυνση πως ουδείς πλέον μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της διαφάνειας κρυπτόμενος. Η αιχμή αφορά την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ανέκρουσε πρύμναν και απέφυγε τη σύγκρουση στη Βουλή, θεωρώντας πως ενδεχομένως να είχε και κάποιες διαρροές στην ονομαστική ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ευνοήθηκε από το γεγονός πως μίλησε στη Βουλή αναπτύσσοντας τις θέσεις της κυβέρνησής του –απόντος του Μητσοτάκη -, επομένως «έδωσε εξηγήσεις» και διόρθωσε τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ. Στα θετικά της χθεσινής ψηφοφορίας το Μαξίμου προσμετρά και τον κατευνασμό που υπήρξε στο εσωτερικό μέτωπο και ο οποίος εκδηλώθηκε κυρίως με το επιθετικό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» που ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας για τις οφσόρ, διότι αποτελούσε πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Είναι γεγονός ότι το θέμα απασχόλησε και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. όπου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα πολλά κομματικά στελέχη σχολίασαν πως η διάταξη για τις εξωχώριες προκάλεσε πρόβλημα στην κυβέρνηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Σήμερα πάντως συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για τη δυνατότητα να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. τις επόμενες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς να επικεντρωθούν στο κυβερνητικό έργο και συγχρόνως να επιταχύνουν προκειμένου να υπάρξει έργο και να αρχίσει «κάτι να κινείται» στον τομέα της ανάπτυξης.