Προσπάθειες να κλείσει τα προαπαιτούμενα που έμεναν εκκρεμή μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη έκανε και χθες η κυβέρνηση, ενώ ανώτατο στέλεχός της εκτιμούσε ότι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί στις 13 Ιουνίου.

Η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη άφησε ανοιχτό το θέμα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ορισμένα άλλα μικρότερης σημασίας, για τα οποία γίνονταν χθες διαπραγματεύσεις σε διάφορα επίπεδα. Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το κλείσιμο και της τελευταίας ουράς της αξιολόγησης ήταν θέμα 24ώρου.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ. Με τους θεσμούς να διαμηνύουν ότι πρέπει να κλείσουν όλα όχι μόνο για να εκταμιευθεί η δόση, αλλά και για να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το «φθηνό χρήμα» που περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες, η πίεση στην κυβέρνηση ήταν μεγάλη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη και αν δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, είναι πιθανό να πάρει μια απόφαση υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να ενεργοποιηθεί εφόσον ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα τις επόμενες ημέρες.

Το θέμα των κόκκινων δανείων ενδιαφέρει κατ’ εξοχήν την ΕΚΤ, που θέλει να δει τις τράπεζες να απαλλάσσονται από τα βαρίδια του παρελθόντος. Στην προκειμένη περίπτωση, η εκκρεμότητα αφορά τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί θέλουν να μπορούν να πωλούνται και αυτά τα δάνεια σε funds, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική επιβάρυνση αν χρειαστεί να τα καλύψει άμεσα το κράτος. Οι θεσμοί αντιτείνουν στο σημείο αυτό ότι η διεκδίκηση για την κάλυψή τους μπορεί να γίνει εξίσου και από τις τράπεζες, όχι μόνο από τα funds. Σε κάποια στιγμή διαφάνηκε ένας συμβιβασμός, με βάση τον οποίο θα εξαιρούνταν τα δάνεια προς πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους και γενικώς κοινωνικού χαρακτήρα. Χθες δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να μετατεθεί η συμφωνία για τον Σεπτέμβριο.

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ έκλεισε το θέμα των ειδικών μισθολογίων, που θα ξεπαγώσουν από 1/1/2017. Τα υποκατάστατα συμφωνήθηκε να βρεθούν από την άμυνα, χωρίς να προσδιορίζονται ακριβώς από πού.

Στο θέμα του ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνουν περικοπές αναδρομικά, αλλά θα ισχύσουν από 1/6. Δεδομένου όμως ότι ήδη έχουν καταβληθεί οι συντάξεις του Ιουνίου, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί αυτός ο μήνας, περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Σχετική τροπολογία κατατέθηκε και για τον ΑΔΜΗΕ όπου γίνεται ακόμη πιο σφιχτό το χρονοδιάγραμμα για την πώληση ποσοστού 20% έως 25%, καθώς μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ο στρατηγικός επενδυτής. Το αρχικό κείμενο έδινε περιθώριο ώς τον Νοέμβριο στην ελληνική πλευρά. Ενώ για την Εγνατία συμφωνήθηκε να μπουν τα διόδια, ώστε να ξεμπλοκάρει η σύμβαση παραχώρησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Εξάλλου, χθες το βράδυ δινόταν αγώνας δρόμου, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις για το Ελληνικό με τον επενδυτή. Παράλληλα οι θεσμοί αποδέχθηκαν ακόμη να μην τροποποιηθούν οι διατάξεις για τις εκπτώσεις των εισφορών των νέων επιστημόνων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι αύριο, κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων αναμένεται να πιστοποιήσει άμεσα και το EuroWorking Group. Οι θεσμοί θα εκδώσουν στη συνέχεια την έκθεση συμμόρφωσης και θα ακολουθήσει η έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ από 5 Κοινοβούλια της Ευρώπης.