Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε αναφορές τη Δευτέρα στις πιθανότητες να αναβιώσει μια αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 η οποία προσφέρει στο Ισραήλ διπλωματική αναγνώριση από αραβικές χώρες με αντάλλαγμα τη συμφωνία Παλαιστινιακού κράτους.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου αποτελούν επίσημη απάντηση σε ομιλία την περασμένη εβδομάδα του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος υποσχέθηκε θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ, εάν αυτό αποδεχθεί προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να επαναληφθούν οι εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους», είπε ο Νετανιάχου, στον απόηχο δηλώσεων που είχε κάνει σε ισραηλινούς δημοσιογράφους πριν από ένα χρόνο.

«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τις τροπολογίες των αραβικών κρατών της πρωτοβουλίας αυτής ώστε να αντανακλά (η πρωτοβουλία) τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002 αλλά και να διατηρεί τον συμφωνημένο στόχο των δύο κρατών για δύο λαούς», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του έγιναν επίσης και στα αγγλικά, σε μια ομιλία κυρίως στην εβραϊκή γλώσσα, προσφιλής συνήθεια του Νετανιάχου όταν θέλει να απευθυνθεί στην διεθνή κοινότητα.

Μετά την ορκωμοσία Λίμπερμαν

Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου ορκίστηκε νέος υπουργός Αμυνας ο υπερεθνικιστής Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο εύθραυστος ακροδεξιός συνασπισμός απέκτησε ζωτική υποστήριξη στην Βουλή.

Ο Λίμπερμαν συμφώνησε και ο Νετανιάχου φάνηκε να υποδεικνύει ότι η συμμετοχή του νέου ακροδεξιού υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση δεν σημαίνει το τέλος των ειρηνευτικών προσπαθειών με τους Παλαιστίνιους.

Το αρχικό αραβικό σχέδιο παρείχε πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ αλλά μόνο εάν παραχωρούσε όλα τα εδάφη που είχε κυριεύσει στον πόλεμο του 1967 και συμφωνούσε σε μια «δίκαια λύση» για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το 2013, αφού οι όροι της πρωτοβουλίας τροποποιήθηκαν προς το ηπιότερο ώστε να συμπεριλαμβάνονται και πιθανές ανταλλαγές γης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο Νετανιάχου έδωσε σημάδια προθυμίας να την εξετάσει.

Προηγούμενες προσπάθειες να έρθουν σε επαφή οι δύο εχθροί δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι η επέκταση των ισραηλινών οικισμών καθιστά απαγορευτικό ένα βιώσιμο κράτος που ζητούν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και μια πρωτεύουσα στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ απαιτεί αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας από τους Παλαιστινίους και καταστολή των μαχητών που έχουν επιτεθεί σε ισραηλινούς πολίτες ή απειλούν την ασφάλειά τους.