Μια ακόμη κορύφωση της έντασης στη διαπραγμάτευση, που θύμισε στιγμές από τα αδιέξοδα της αξιολόγησης του Χίλτον, σημειώθηκε το τελευταίο διήμερο, με αποτέλεσμα να συντηρείται η αγωνία για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει τις εκκρεμότητες και να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα επίμαχα προαπαιτούμενα ώς την Πέμπτη με Παρασκευή. Προφανώς δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει μια αρνητική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία περιμένει την Πέμπτη την απόφαση για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών επιβεβαίωσε ότι οι λεγόμενες ουρές της αξιολόγησης δεν κλείνουν εύκολα. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, όπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στους εκπροσώπους των δανειστών, τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και στο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα έχει σοβαρές διαφωνίες και δεν μπορεί να υλοποιήσει οκτώ από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. Οι δανειστές όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές τους, δεν είναι έτοιμοι να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις, φοβούμενοι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα εθνικά τους Κοινοβούλια.

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο το επιβεβαίωσαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε στην ενημέρωση του Τύπου ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι εξαιρετικά λεπτομερής και περιγράφει ακριβώς τι πρέπει να γίνει ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκταμιεύσεις. «Αυτό που μένει τώρα είναι να εφαρμοστεί» είπε ο Σχοινάς.

Αλλη πηγή από τον χώρο των δανειστών υποστήριζε χθες ότι τα πράγματα εμφανίζονται υπερβολικά δραματοποιημένα χωρίς να είναι. Από τη στιγμή που έχουν συμφωνηθεί τόσο δύσκολα μέτρα, υποστήριζε η πηγή, δεν υπάρχει περίπτωση να σκαλώσει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στα πιο ασήμαντα μέτρα των προαπαιτουμένων. Η ίδια πηγή εκτιμούσε, άλλωστε, ότι αν δεν κλείσουν αυτή, θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα οι εκκρεμότητες.

Εστω και μικρότερης σημασίας σε σχέση με τα μέτρα που ψηφίστηκαν, ωστόσο, τα προαπαιτούμενα έχουν τις δικές τους δυσκολίες, τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να διαχειριστεί, καθώς είναι φανερό ότι έχει δεχθεί πιέσεις και σκληρή κριτική από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

Ανάμεσα στα θέματα που προκαλούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η ανεξαρτητοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία οι δανειστές ζητούν επιπλέον ασφαλιστικές δικλίδες. Συγκεκριμένα, ζητούν η διατύπωση της σχετικής διάταξης να μην είναι τόσο περιοριστική, προβλέποντας ως μόνη προοπτική τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 20% του ΑΔΜΗΕ από στρατηγικό επενδυτή, αλλά να επιτρέπει και άλλες εναλλακτικές σε περίπτωση που αυτή δεν προχωρήσει. Ουσιαστικά, αυτό θα σήμαινε δυνατότητα πώλησης πλειοψηφικού πακέτου και η κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν το δέχεται. «Η κυβέρνηση εκπλήρωσε τα συμφωνηθέντα και δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις» διεμήνυαν χθες κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας. Είναι ένα από τα οκτώ προαπαιτούμενα, για τα οποία ο Τσακαλώτος στην επιστολή του ανέφερε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Δυσκολίες υπάρχουν και με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι δανειστές πιέζουν να περιληφθούν στα προς πώληση στα funds. H κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς πρόκειται για 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο τα funds θα μπορούσαν να διεκδικήσουν από το Δημόσιο, αλλά οι δανειστές απαντούν ότι κανονικά το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και οι τράπεζες.