Ο στόχος δεν αλλάζει. Θέλει να πάρει τη δόση, χωρίς ωστόσο να αναγκαστεί να περάσει και νέο πακέτο μέτρων εν είδει Μνημονίου. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση των απαιτήσεων των δανειστών, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup όμως δεν παύει να ευελπιστεί ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου τις επόμενες ημέρες να συμφωνηθεί η αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Προς τούτο θα συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο είτε τεχνικών κλιμακίων είτε υπουργών –οι οποίες ώς τώρα δεν έχουν επιφέρει αποτελέσματα –αλλά και οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα που η Αθήνα δεν επιθυμεί να υλοποιήσει.
Τα προαπαιτούμενα αυτά περιγράφονται, σύμφωνα με τη χθεσινή αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ», σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους επικεφαλής των θεσμών Μοσκοβισί, Κερέ και Τόμσεν, με την οποία τους εξηγεί πως η κυβέρνησή του θεωρεί ότι κάποιες από τις απαιτήσεις που προβάλλονται μετά το τέλος της διαδικασίας της αξιολόγησης, στο σύνολο οκτώ, δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν.

Οι λόγοι που επικαλείται ο υπουργός συνδέονται τόσο με την ψυχολογική εξάντληση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και με την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι όσα προέβλεπε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Ο ΑΔΜΗΕ. Είναι ενδεικτική η διαρροή κύκλων του υπουργείου Περιβάλλοντος για το καυτό θέμα της ενέργειας για το οποίο οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες κυβερνητικές δεσμεύσεις: «Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ και δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις».

Επί της ουσίας οι κύκλοι του υπουργείου, του οποίου προΐσταται ο Πάνος Σκουρλέτης, διαμηνύουν πως η αξίωση των δανειστών να καταθέσει η κυβέρνηση άμεσα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του δικού της σχεδιασμού για την επιχείρηση είναι εξωπραγματική και μη ρεαλιστική. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Σκουρλέτης είχε συμμετάσχει στα ραντεβού του Χίλτον με την τρόικα, είχε καταθέσει τις απόψεις του και τις ενστάσεις του όχι μόνο για την προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αλλά και άλλων φορέων που υπάγονται στον τομέα των αρμοδιοτήτων του.

ΤΟ ΕΚΑΣ. Ενα άλλο καυτό θέμα στο οποίο παρουσιάζεται εμπλοκή στις συνομιλίες με τους θεσμούς είναι και αυτό του ΕΚΑΣ, για το οποίο, ως γνωστόν, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή ότι όσοι δεν το δικαιούνται πλέον δεν θα αναγκαστούν να το επιστρέψουν διότι αυτό θα αποδοθεί από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2015 μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ένα ad hoc επίδομα (Σκάι) που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από το πρωτογενές πλεόνασμα για να μην επιστρέψουν, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, τα αναδρομικά. Για να μην υπάρξει τρύπα στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά, εξήγησε.

Κατά το υπουργείο Εργασίας πάντως που επιβεβαιώνει εμμέσως ότι οι θεσμοί διαφωνούν, η συμφωνία τηρείται κατά γράμμα, όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτό που θέλει διότι πρόκειται για ένα μέτρο εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ο Κατρούγκαλος δέχτηκε ωστόσο ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας πως αυτό δεν είναι αριστερό αλλά νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με αντίθετα μέτρα.

ΣΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για την ακαμψία των δανειστών, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης είναι παράλογο να έρχονται ουρανοκατέβατα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ούτως ή άλλως κατευθύνσεις στους υπουργούς να επιταχύνουν με τα προαπαιτούμενα και να ενσωματωθούν σε τροπολογίες που θα κατατεθούν μαζί με άλλα νομοθετήματα, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη. Θεωρεί ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται να μην κάνει υποχωρήσεις σε «υπερβολές» που αξιώνουν οι θεσμοί, χαλώντας μάλιστα το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά το τελευταίο Eurogroup όπως επίσης και την εικόνα πως η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που προσπαθεί να βγει από την κρίση.