Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Κυριακή ότι παραιτείται λόγω της αποτυχίας να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία και να ελαφρύνουν τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Σύροι σε πολιορκημένες περιοχές που ελέγχονται από τους επαναστάτες.

Ο Μοχάμαντ Αλους, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόσωπος της ισχυρής συνιστώσας Τζαίς αλ Ισλάμ στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), ανέφερε σε δήλωση που εστάλη στο Reuters ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν επίσης αποτύχει να καταλήξουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των χιλιάδων κρατουμένων ή την άσκηση πίεσης στην Συρία προς πολιτική μετάβαση χωρίς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι συμμετέχοντες, που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, δεν έχουν θέσει ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών αφότου η HNC ανέστειλε τη συμμετοχή της ώσπου να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στο έδαφος.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης Ασαντ αλ Ζούμπι είπε στο τηλεοπτικό κανάλι αλ Χαντάτ ότι και εκείνος ήθελε να αποχωρήσει από τον ρόλο του στην επιτροπή HNC, δεν επιβεβαίωσε όμως ότι είχε όντως προχωρήσει στο βήμα αυτό.

«Αναπάντητες οι εκκλήσεις για βοήθεια»

Πηγή της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο Ζούμπι αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της διαπραγματευτικής ομάδας της HNC, που περιλαμβάνει στρατιωτικούς και πολιτικές ομάδες.

Ο Ζούμπι είπε ότι δεν είχαν διεξαχθεί πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τέσσερις μήνες από την απαρχή του πιο πρόσφατου γύρου συνομιλιών στην Γενεύη και ότι οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ να πιεστούν οι συριακές αρχές ώστε να επιτρέψουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές έμειναν αναπάντητες.

Η συριακή αντιπολίτευση ανέστειλε την επίσημη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες τον Απρίλιο δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει μόνο όταν διαμορφωθεί μια ριζικά διαφορετική κατάσταση στο έδαφος. Με την απόφασή της διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις του συριακού στρατού που αποτελούν ένδειξη, όπως είπε, ότι η κατάπαυση του πυρός είχε ουσιαστικά διακοπεί. Η αντιπολίτευση όμως βρίσκεται υπό έντονη πίεση να μην παραιτηθεί από τις συνομιλίες οριστικά.