«Για λεφτά ζητιανεύω. Τι να κάνω; Να κλέψω; Δεν είμαι κλέφτης». Με αυτά τα λόγια ο 32χρονος Γεράσιμος, ένας από τους δεκάδες αστέγους της πόλης των Αθηνών, απαντά στα ερωτήματα των ερευνητών του προγράμματος υποστήριξής τους που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια ο δήμος της πρωτεύουσας και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Και δεν είναι ο μόνος που αναγκάζεται να καταφύγει στην επαιτεία για να επιβιώσει. Πάνω από τέσσερις στους δέκα αστέγους δηλώνουν πως ακολουθούν την ίδια πρακτική. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων έχει μάλιστα εκτιναχθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης με βασική αιτία –όπως δήλωσαν στη σχετική έρευνα –την απώλεια εργασίας.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Ελληνες. Μεταξύ των αλλοδαπών αστέγων αρκετοί προέρχονται από Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή αλλά και από Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι πως 63,4% των αλλοδαπών βρέθηκαν να μη διαθέτουν κανένα επίσημο έγγραφο.

Οι περισσότεροι από τους αστέγους συγκεντρώνονται στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως εκεί βρίσκονται οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καθώς και οι πιάτσες των εξαρτημένων από διάφορες ουσίες.

Παράλληλα, τα σημεία αυτά επιλέγονται καθώς λειτουργούν εκεί ως επί το πλείστον καταστήματα και υπηρεσίες –δηλαδή δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός σε σπίτια –και έτσι περιορίζονται οι καταγγελίες.

Αρνούνται φιλοξενία. Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως τρεις στους δέκα αστέγους αρνούνται να φιλοξενηθούν σε κάποια ειδική δομή του δήμου ή άλλων φορέων. Μεταξύ των λόγων που τους έχουν οδηγήσει σε αυτή την άρνηση αναφέρουν τη γραφειοκρατία. Επίσης, κάνουν λόγο για την κακή κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους ξενώνες, τη συνύπαρξη με άλλα άτομα, τους περιορισμούς και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και το ενδεχόμενο να αποχωριστούν ορισμένα οικεία τους πρόσωπα (συντρόφους, φίλους ή άλλους συγγενείς). Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που επιλέγουν αντί του ξενώνα να φιλοξενούνται σε κάποιο άλλο σπίτι ή να εξακολουθήσουν να μένουν στο σπίτι τους χωρίς νερό και ρεύμα.

Είναι εξάλλου εντυπωσιακό πως στην πλειονότητά τους οι άστεγοι δήλωσαν πως διαθέτουν οικογένεια (γονείς, αδέλφια ή παιδιά). Παρ’ όλα αυτά, μόνο ένας στους τέσσερις ανέφεραν πως έχουν κάποια υποστήριξη από το περιβάλλον τους. Ακόμη και αυτοί πάντως σημείωσαν πως οι οικείοι τους δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να τους παρέχουν στέγη.

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν περάσει από τη φυλακή ή είναι εξαρτημένοι. Το 50,5% των αστέγων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ. Σε ποσοστό, όμως, άνω του 62% αυτών δεν συμμετέχουν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

«Πίνω και τσακώνομαι… Τι άλλο να κάνω… Δεν ξέρεις τι να κάνεις τον χρόνο σου όταν είσαι άστεγος και δεν έχεις δουλειά» είναι τα αφοπλιστικά λόγια του 55χρονου Ανταμ. «Θέλω να δουλέψω. Κλείσανε οι πόρτες από όλους μετά τη φυλακή, όλοι μου γύρισαν την πλάτη» λέει ο αποφυλακισμένος και πλέον άστεγος 49χρονος Γεώργιος.

Καμίνης:«Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φτώχειας»

Περίπου 9.000 ευάλωτοι πολίτες της Αθήνας ευνοήθηκαν από το πρόγραμμα Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης, όπως ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης. Με το πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δόθηκαν συνολικά 46.156 κουπόνια αξίας 1.846.240 ευρώ για αγορές από σουπερμάρκετ. «Μετά τα σημαντικά αποτελέσματα, αισιοδοξούμε ότι η συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Νορβηγίας θα συνεχιστεί» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω των κοινωνικών του δομών και με ισχυρές συμμαχίες φορέων, εταιρειών και απλών πολιτών, ενισχύει περισσότερους από 25.000 κατοίκους στην πόλη, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη μάχη κατά της φτώχειας» πρόσθεσε.