Βουτιά έξι θέσεων έκανε η ελληνική οικονομία το 2015 στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) υποχώρησε από την 50ή στην 56 θέση μεταξύ 61 χωρών. Στο μεταξύ, βαθύτερη του αναμενομένου ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Πρόκειται για συρρίκνωση οριακά υψηλότερη σε σχέση με την εκτίμηση που είχε γίνει στις αρχές Μαΐου για ύφεση 1,3%. Στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, ο τομέας με τη μεγαλύτερη καθίζηση είναι η Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει βουτιά κατά 14 ολόκληρες θέσεις, αφού από την 43η θέση η χώρα υποχώρησε στην 57η θέση.

Επιπλέον, στην κατηγορία των δεικτών της Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, η οικονομία υποχώρησε κατά δύο βαθμίδες, καταλαμβάνοντας την 59η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών.

Στην κατηγορία των Υποδομών, επίσης σημειώθηκε επιδείνωση της κατάταξης κατά τρεις θέσεις, καθώς από την 35η θέση το 2014, η οικονομία κατρακύλησε στην 38η θέση, επιστρέφοντας στο 2013.

Τέλος, στην κατηγορία των δεικτών της Οικονομικής Αποδοτικότητας, η χώρα μας βρίσκεται στην 58η θέση για το 2015, διατηρώντας την ίδια θέση με πέρυσι.

«Στην απογοητευτική θέση της χώρας αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης» είπε ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος δημοσιοποίησε την έκθεση ως εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα.