Την εκτίμηση της ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί μία «πιστωτικά θετική» («credit positive») εξέλιξη επαναλαμβάνει ο οίκος Moody’s σε ανάλυση του μετά την αρχική τοποθέτηση που είχε κάνει με τη σύναψη της συμφωνίας.

Ο Οίκος αν και τονίζει ότι βραχυπρόθεσμα η εξέλιξη βοηθά στη σταθεροποίηση της οικονομίας, θέτει ερωτηματικά για το εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να φέρει εις πέρας το σύνολο του προγράμματος προσαρμογής, που με βάση τη συμφωνία του Eurogroup είναι η βασική προϋπόθεση για να ληφθούν μετά οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η εκταμίευση 10,3 δισ ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ώστε να αποπληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι ομόλογα ύψους 5 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και θα βοηθήσουν το Δημόσιο να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας την οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου Alpona Banerji και Mickaël Gondrand.

«Η ανακοίνωση επίσης συμπεριλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους στα δάνεια του επίσημου τομέα, που δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται», παρατηρούν οι αναλυτές.

Ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν, ότι ελάχιστα μέτρα ανακοινώθηκαν γι αυτό το ζήτημα και παραμένει ασαφές πόσο μακρυά είναι έτοιμοι να πάνε οι πιστωτές της Ελλάδας ώστε να καταστήσουν το χρέος διατηρήσιμο.

Χρηματοδοτική ανάσα και σταθεροποίηση

«Αν και το ερώτημα για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους παραμένει, και επομένως δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της διατηρησιμότητας του δανειακού βάρους, η εκταμίευση χρηματοδότησης 10,3 δισ ευρώ απ’ τον ESM θα περιορίσει τη χρηματοδοτική δυστοκία και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο της χρονιάς, έπειτα από ύφεση 1,3% που κατεγράφη στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση».

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης έχουν φέρει καθυστέρηση και στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, επαναφέροντας παράλληλα τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης ρευστότητας, καθώς μεταξύ Μαϊου και Δεκεμβρίου πρέπει να επιστραφούν στους δανειστές ποσό συνολικού ύψους 7,5 δισ ευρώ.

Επιπρόσθετα η εκταμίευση της δόσης θα βοηθήσει στη μείωση των οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης (προμηθευτές, επιστροφές φόρων) που είχαν φθάσει στο ποσό των 5,6 δισ ευρώ ως το τέλος Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 888 εκατ. ευρώ απ’ το τέλος Δεκεμβρίου.