Εντεκα νησιά του Αιγαίου χάνουν από την 1η Ιουνίου την έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ ενώ από την ίδια ημερομηνία αυξάνεται πανελλαδικά ο κανονικός συντελεστής 23% στο 24%.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες για την πρακτική εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίστηκαν προ ημερών, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε παραστατικό που εκδίδεται για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών από την 1η Ιουνίου και μετά επιβάλλεται ο αυξημένος συντελεστής ακόμα και αν η συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο.

Αντίστοιχα και σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από την 1η Ιουνίου και μετά και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.

Για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο μετά τις αυξήσεις ο κανονικός συντελεστής κάνει άλμα 7 μονάδων από το 17% στο 24%, ο κανονικός από το 9% αυξάνεται στο 13% και ο υπερμειωμένος από το 4% στο 6%, φέρνοντας κύμα ανατιμήσεων σε όλη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.