«Είμαστε περήφανοι για το έργο μας και την προσφορά μας στην πατρίδα. Δεν την ισοπεδώνουμε για να γίνουμε δεκανίκι της δεξιάς. Ούτε ζητάμε συγγνώμη, επειδή κάναμε το χρέος μας σε αυτόν τον τόπο».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του απόψε στην Πάτρα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου, σε πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε στον χώρο «Πολιτεία» η τοπική οργάνωση του κινήματος.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Λένε, ότι θα πρέπει να αισθάνομαι και να αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Ότι αυτοί που μας έβριζαν το 2010, ήρθαν στα λόγια μας. Υιοθέτησαν τις επιλογές μας. Και τώρα, όσοι έσκιζαν τα Μνημόνια, είτε στα Ζάππεια, είτε με ένα άρθρο και ένα νόμο, τώρα τσακώνονται για το ποιος ήταν περισσότερο λαϊκιστής ως αντιπολίτευση και υπεύθυνος ως κυβέρνηση. Γελάει ο κόσμος. Αλλά με πίκρα».

Όπως πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, «θα ήταν πραγματικό αστείο, αν η στάση τους από το 2010 δεν είχε κοστίσει στη χώρα άλλα δύο και δύσκολα Μνημόνια, το μεγαλύτερο μέρος από την απώλεια του 25% του ΑΕΠ από το ξέσπασμα της κρίσης, την αύξηση της ανεργίας στο 27% και ποιος ξέρει πόσα ακόμα».

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ υπογράμμισε ότι «δεν αισθάνομαι δικαιωμένος, αλλά σήμερα έχω κάθε δικαίωμα να αισθάνομαι οργή» και εξήγησε:

«Με τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνησή μου, η Ελλάδα μπορούσε να είχε διαβεί τον κάβο των Μνημονίων στην χειρότερη περίπτωση το 2014, αλλά ακόμα βολοδέρνει».

Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, στον Αντώνη Σαμαρά και κάποιους όπως είπε ομοϊδεάτες τους στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας:

«Την κρίσιμη περίοδο, οι κύριοι Σαμαράς, Τσίπρας και κάποιοι ομοϊδεάτες τους στο ΠΑΣΟΚ, έβλεπαν ως ευκαιρία την εκμετάλλευση του πόνου του λαού, με στόχο την κατάκτηση της καρέκλας - δυστυχώς μόνο της καρέκλας. Που ήσαν τότε να βοηθήσουν πραγματικά να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα ως χώρα με την κρίση;

Και ως κυβέρνηση τι έκαναν και κάνουν; Εδώ - το πιο εξοργιστικό. Λένε ότι οι κυβερνήσεις Σαμαρά - Βενιζέλου και Τσίπρα, ακολούθησαν το δικό μου δρόμο, τις επιλογές της δικής μας κυβέρνησης. Σωστό, αλλά μόνο εν μέρει. Γιατί ο δικός μας δρόμος δεν ήταν μόνο ούτε κυρίως σκληρά μέτρα, αλλά ήταν και μεταρρυθμίσεις».

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «όλοι πλέον παραδέχονται αυτό που χρόνια υπογραμμίζαμε και κανείς δεν μας άκουγε», εξηγώντας:

«Αν στοιχειωδώς είχε στηριχθεί η προσπάθειά μας το 2010, σήμερα η Ελλάδα θα είχε προ πολλού βγει και από την κρίση και από τα Μνημόνια.

Όμως, αντί για αυτό, είχαμε δεξιά τα Ζάππεια, αριστερά τις αυταπάτες της Θεσσαλονίκης και της μονομερούς διαγραφής του ειδεχθούς χρέους. Και στη μέση μία κυβέρνηση να την πετροβολούν όλοι.

Η έλλειψη εθνικής συνεννόησης συρρίκνωσε τις δυνατότητες καλύτερης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Και το χειρότερο: συνοδεύτηκε από εκρήξεις δεξιάς και αριστερής δημαγωγίας και ανορθολογισμού. Στερώντας τη χώρα από την αναγκαία πολιτική ηρεμία και σταθερότητα, που πάντοτε βοηθούν το οικονομικό κλίμα».

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε και στην πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, λέγοντας «πως καμία άλλη χώρα δεν είχε το δικό μας έλλειμμα αξιοπιστίας εξαιτίας των ελληνικών στατιστικών, και έτσι βρεθήκαμε το 2009 με τρία ελλείμματα - κληρονομιά της καραμανλικής λαίλαπας, δηλαδή το δημοσιονομικό το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το έλλειμμα αξιοπιστίας.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «μόνο με κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας θα στρίψουμε το τιμόνι της χώρας προς το καλύτερο.»

Όπως είπε «στο πολιτικό επίπεδο θα υπάρχουν διαφορές. διότι σε μια δημοκρατία αυτό είναι απαραίτητο». Αν όμως «κινδυνεύει η ίδια η χώρα με κατάρρευση, όταν κινδυνεύει η δημοκρατία από την αυθαιρεσία και την εξάρτηση, τότε χρειάζονται οι δυνάμεις του τόπου να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφορές τους».

Αναφερόμενος στην κεντροαριστερά, τόνισε ότι «αφήνουμε τα ατελείωτα κεντροαριστερά μπρος-πίσω, σε όσους έχουν καιρό για χάσιμο» και υπογράμμισε: «

Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα αφοσιωμένοι στην υπόθεση της συνεργασίας και της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα επιμείνουμε. Χωρίς όρους διαδικαστικούς ή οργανωτικούς, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις και επιδιώξεις. Με μια μόνο επιδίωξη, την ύπαρξη σαφούς, καθαρού πολιτικού πλαισίου και αρχών».

Όσον αφορά στην μελλοντική πορεία του ΚΙΔΗΣΟ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «είμαι αποφασισμένος οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να βρουν το ψηφοδέλτιο του κινήματος στο χέρι κάθε πολίτη, και το κίνημα με πλήρες οπλοστάσιο θέσεων και προτάσεων για το αύριο του τόπου.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από