Οκτακομματική Βουλή αναδεικνύεται από τις χθεσινές εκλογές στην Κύπρο, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά να διευκολύνει –παραδόξως –τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και το ΑΚΕΛ διατηρούν τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά σημειώνουν μεγάλη πτώση των ποσοστών τους. Στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά και το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η αποχή (32,63%) σε σχέση τόσο με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όσο και με τις προεδρικές του 2013.

Η έξοδος από το Μνημόνιο και οι ρεαλιστικές προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2016 δεν ωφέλησαν το κυβερνών κόμμα, που με ποσοστό 30,70% σημείωσε πτώση 3,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο ηγέτης του Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε ότι αναγνωρίστηκε η πολιτική του κύπριου προέδρου, χάρη στην οποία αποφεύχθηκε η καταστροφή, και επέκρινε την Ελένη Θεοχάρους, πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ, που διαφώνησε στο εθνικό θέμα και αποχώρησε από το κόμμα.

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση γνώρισε όμως το ΑΚΕΛ του Αντρου Κυπριανού, λαμβάνοντας 25,7%, ποσοστό μειωμένο κατά 7,1 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο Κυπριανού υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι εκείνο που τιμωρήθηκε περισσότερο από την αποχή, παραδέχθηκε όμως ότι φέρει ευθύνες η ηγεσία και προανήγγειλε εσωκομματικές εξελίξεις.

Ευχαριστημένο εμφανίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα του «σκληρού» Νικόλα Παπαδόπουλου (γιου του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου) που αντιτίθεται στους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη. Μπορεί να έχασε 1,3 ποσοστιαίες μονάδες και να ήρθε τρίτο με 14,50 %, φοβόταν όμως ότι θα είχε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Ακόμη πιο ευχαριστημένοι είναι οι Οικολόγοι, που με ποσοστό 4,8% μπαίνουν για πρώτη φορά στη Βουλή, και φυσικά οι ακροδεξιοί, που με ποσοστό 3,7% εμφανίζουν άνοδο κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εκλογές αυτές μπορεί λοιπόν να ονομαστούν και «η εκδίκηση των μικρών».

Μετά τα αποτελέσματα αυτά διαμορφώνεται στην Κύπρο ένας πύργος της Βαβέλ, λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κασκάνης, αρχισυντάκτης της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης». Μέχρι τώρα, το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ προωθούσαν από κοινού τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τα νέα τους ποσοστά, όμως, δεν επαρκούν πλέον. Θα υπάρξουν έτσι σοβαρά προβλήματα για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Η καλή πορεία που σημείωνε το νησί τα τελευταία χρόνια τίθεται σε κίνδυνο.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το παράδοξο, τονίζει ο αρχισυντάκτης του «Πολίτη». Ακριβώς επειδή θα έχει δεμένα τα χέρια στην οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι «καταδικασμένος» να στρέψει την προσοχή του στο εθνικό ζήτημα. Για να επανεκλεγεί, χρειάζεται μια επιτυχία. Και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι ο καλύτερος συνομιλητής που θα μπορούσε να περιμένει.

Αποχή και σκάνδαλα

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κασκάνη, η μεγάλη αποχή οφείλεται στην πληθώρα σκανδάλων όπου εμπλέκονται στελέχη πολλών παραδοσιακών κομμάτων. Η απαξίωση είναι γενική. Και εκείνοι που διαμαρτύρονται περισσότερο διά της αποχής τους είναι οι νέοι. Πράγματι, το ποσοστό της αποχής στις ηλικίες κάτω των 35 ετών είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο που παρατηρείται στις ηλικίες άνω των 50.