Ενα αεροσκάφος με 66 επιβαίνοντες απογειώνεται από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο μιας χώρας που παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις 13 Νοεμβρίου, όταν μια σειρά τζιχαντικές επιθέσεις κόστισαν 130 ζωές στο Παρίσι. Δεν θα φθάσει ποτέ στον προορισμό του, το Κάιρο. Το στίγμα του χάνεται από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο, λίγο μετά την είσοδό του στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο. «Υποψίες τρομοκρατίας πάνω από τη συντριβή», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο την επομένη η «Monde», η σοβαρότερη των γαλλικών εφημερίδων, αυτή που αποφεύγει περισσότερο από κάθε άλλη τον εύκολο εντυπωσιασμό και την τρομολαγνία. Στην πραγματικότητα, το ενδεχόμενο μιας (ακόμα) τρομοκρατικής επίθεσης ήρθε αμέσως στο μυαλό των περισσοτέρων. Είναι ακόμα μια απόδειξη πως οι «έμποροι του φόβου» έχουν πετύχει τον σκοπό τους: η τρομοκρατία έχει γίνει ένας μόνιμος βόμβος στο φόντο της κοινωνίας. Και ενόψει του Euro 2016, που αρχίζει 10 Ιουνίου στο Παρίσι, ο θόρυβος και ο φόβος εντείνονται.

Ο Πατρίκ Καλβάρ, ο επικεφαλής της DGIS, της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας, είχε καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης πριν από 11 ημέρες. Το περιεχόμενο της κατάθεσής του ωστόσο διέρρευσε στον γαλλικό Τύπο την Τετάρτη –και μία ημέρα αργότερα, μετά την εξαφάνιση του Boeing A320 της EgyptAir, ο ρυθμός αναπαραγωγής των δηλώσεών του πολλαπλασιάστηκε. «Η Γαλλία», είχε προειδοποιήσει ο Καλβάρ, «είναι σήμερα, ξεκάθαρα, η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο» από τους τζιχαντιστές. Μετά τους καμικάζι και τα Καλάσνικοφ της 13ης Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της DGIS έδειξε να φοβάται εφεξής περισσότερο «μια νέα μορφή επιθέσεων: μια τρομοκρατική εκστρατεία χαρακτηριζόμενη από την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε σημεία όπου συγκεντρώνονται πλήθη», ένα βομβιστικό μπαράζ «ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού».

«Δεν κινδυνολογεί, είναι ρεαλιστής» εκτιμούσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 ο Τιμπό ντε Μονμπριάλ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Λίγη ώρα αργότερα, ο Μπερνάρ Σκαρσινί, πρώην επικεφαλής της DCRI, της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικής ασφάλειας, προειδοποιούσε μέσω του ίδιου σταθμού πως η διοργάνωση του Euro 2016 «εκπροσωπεί έναν τεράστιο κίνδυνο» και συνιστούσε στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάποιες τουλάχιστον από τις fan zones, τους υπαίθριους χώρους συγκέντρωσης φιλάθλων μπροστά σε γιγαντοοθόνες που έχει προβλέψει για το κέντρο πολλών γαλλικών πόλεων –και δη τη «ζώνη φιλάθλων» που έχει προβλεφθεί μπροστά στον πύργο του Αϊφελ.

«Οι fan zones και τα στάδια είναι ένα πράγμα, αναμένονται όμως να έρθουν στη Γαλλία κάπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, αυτό σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα μέσα μεταφοράς» σημείωσε από την πλευρά του ο Ντε Μονμπριάλ. «Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να ακυρώσουν οι Αρχές το Euro, αυτό θα σήμαινε παραίτηση, θα έβγαζε μια εικόνα αδυναμίας που δεν θέλουμε να δείξουμε. Τείνουμε όμως και λίγο να ξεχνάμε πως υπάρχει κίνδυνος».

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη όσον αφορά τα αίτια της συντριβής» του αεροσκάφους της EgyptAir, επανέλαβε χθες ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών· «όλες οι υποθέσεις εξετάζονται, καμία δεν πριμοδοτείται».

Οι τρεις στρατηγικές του ISIS

«Το ISIS έχει σήμερα τρεις στρατηγικές. Να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη με ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα, το κατάφερε· να διεισδύσει στα δίκτυα αυτά ώστε να ενισχύσει πυρήνες εν υπνώσει, το κατάφερε, παρ’ όλους τους ελέγχους στο πλαίσιο της Σένγκεν. Στόχος του, τέλος, είναι επιθέσεις σε παραλίες και ακτές της Μεσογείου από το φετινό καλοκαίρι».

Μπερνάρ Σκαρσινί, πρώην επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικής ασφάλειας