Σε μια χρονιά εκλογών, κατά την οποία η πολιτική που είχε ακολουθήσει ως πρόεδρος ο Μπιλ Κλίντον αλλά και οι αταξίες του έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο, η Χίλαρι Κλίντον αρχίζει να διαμορφώνει τον ρόλο τον οποίο θα παίξει ο σύζυγός της στην κυβέρνησή της. Δύο κρίσιμες αποστολές για τον πρώην πρόεδρο μπορεί να είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Οπως είπε στους ψηφοφόρους την Κυριακή η πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Μπιλ «θα αναλάβει την αναζωογόνηση της οικονομίας, επειδή ξέρει πώς να το κάνει, ιδιαίτερα σε περιοχές με ορυχεία και στα φτωχά προάστια των μεγάλων πόλεων». Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει πως ο άνδρας της «επιστρέφει από τη σύνταξη και θα αναλάβει τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Ακόμα η Χίλαρι δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα ταιριάξει ο πρώην πρόεδρος στην κυβέρνηση της συζύγου του - κάτι που δεν έχει ξαναϋπάρξει ποτέ στην αμερικανική πολιτική ζωή. Οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν αν ο Μπιλ θα πάρει υπουργείο. «Οχι» ήταν η κατηγορηματική της απάντηση. Σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντος της πρώην Πρώτης Κυρίας, ο ρόλος του Κλίντον θα εξυπηρετήσει, μια και θα μπορέσει να εστιάσει την προσοχή σε περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρά από την κρίση, και διαψεύδουν ότι η Κλίντον θα του αναθέσει ένα σημαντικότερο πολιτικό ρόλο.
Ομως, ακόμα και μια αναφορά στην πιθανότητα ο Μπιλ Κλίντον να εκπροσωπήσει τη Χίλαρι ως πρόεδρος σε έναν τομέα δημιουργεί ερωτήματα για το πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια διευθέτηση σε έναν Λευκό Οίκο που μέχρι τώρα βασίζεται σε διορισμένους υπουργούς Οικονομίας και στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο. «Υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα που αφορά το πώς ένας τέτοιος ρόλος θα συμβαδίσει με το υπουργικό συμβούλιο, δουλειά του οποίου είναι να κατευθύνει την οικονομία» παρατηρεί ο Οσταν Γκούλσμπι, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Η πιθανότητα να αναλάβει ρόλο ο Μπιλ στην κυβέρνηση της Χίλαρι αναδεικνύεται καθώς το επιτελείο της ετοιμάζεται για τη μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ και καθώς ενισχύει τις προσπάθειες να κερδίσει την υποστήριξη των λευκών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης. Αυτοί οι ψηφοφόροι γενικά έχουν θετική άποψη για τον Μπιλ Κλίντον, αν και αντιμετωπίζουν τη Χίλαρι με κάποιον σκεπτικισμό. Το δικό της στυλ φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα με τους εργαζομένους σε γραφεία. Περίπου το 55% των ψηφοφόρων σε πανεθνική δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Χίλαρι Κλίντον «νοιάζεται για ανθρώπους σαν κι εμένα».
Το έργο του Μπιλ Κλίντον στην οικονομία στις δύο θητείες του - ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, δημιουργία 22,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και 7,7 εκατομμύρια Αμερικανοί να ξεφεύγουν από τη φτώχεια - είναι πολύ πιο εύκολο να διαφημιστεί από την Κλίντον σε σύγκριση με εκείνο του Ομπάμα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη έχει ευνοήσει ιδιαίτερα τους πιο πλούσιους Αμερικανούς.
«Η δήλωση της Χίλαρι Κλίντον ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος θα θέσει τον Μπιλ Κλίντον επικεφαλής για την αναζωογόνηση της οικονομίας επειδή ξέρει πώς  να τα καταφέρει, δείχνει ότι πλέον δεν διακηρύσσει τις επιτυχίες τής οικονομίας επί Ομπάμα ούτε επιδιώκει σύνδεση με τον σημερινό πρόεδρο» παρατηρεί ο Ρόμπερτ Ράιχ, υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων Κλίντον, που όμως εξέφρασε την υποστήριξή του για τον αντίπαλο της Χίλαρι για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς.
Δουλειές, δουλειές, δουλειές
Υπάρχουν προφανώς πολλά οφέλη από την πολιτική επιστροφή του Κλίντον δίπλα στη σύζυγό του, επειδή ο Μπιλ Κλίντον είναι σύμβολο μιας εποχής οικονομικής ευμάρειας. Ομως αυτή η στρατηγική μπορεί να καταστήσει πιο ευάλωτη τη Χίλαρι στις έντονες λεκτικές επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένως φέρνει στο φως τις εξωσυζυγικές περιπέτειες του συζύγου της. Ο Τραμπ, που εκφράζει λαϊκιστικές απόψεις σχετικά με την οικονομία, έχει επιτεθεί στην Κλίντον για τις εμπορικές συμφωνίες που είχε συνάψει ως πρόεδρος ο Μπιλ Κλίντον – μεταξύ άλλων η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, η οποία όπως πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν έπληξε τους αμερικανούς εργάτες.  Η Χίλαρι τονίζει συχνά πως δεν πρόκειται να αποτελέσει τη συνέχεια της προεδρίας του συζύγου της, να είναι δηλαδή «η τρίτη του θητεία», όπως την κατηγορούν οι αντίπαλοί της, είναι όμως ξεκάθαρο ότι βασίζεται στις δικές του οικονομικές επιτυχίες. «Δουλειές, δουλειές, δουλειές» απαντά συχνά η Κλίντον όταν τη ρωτούν ποιο θα είναι το αντικείμενο του συζύγου της εάν κερδίσει τον Λευκό Οίκο. «Κανείς δεν τα κατάφερε στον τομέα αυτόν καλύτερα από εκείνον, κανείς δεν δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας, κανείς δεν συνέβαλε στο να αυξηθούν τόσο τα εισοδήματα. Θέλω κάθε συμβουλή που θα μου δώσει για να τα καταφέρουμε κι εμείς» τονίζει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από