Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών, με τους υποψήφιους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) να εξετάζονται στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και στην Ιστορία, αμφότερα γενικής Παιδείας.

Τaneagr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Ομόκεντρο» Φλωρόπουλου δημοσιεύουν τα θέματα και τις απαντήσεις:

Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γ΄Λυκείου (Νέο και Παλαιό Σύστημα)

Ιστορία Γενικής Παιδείας (Νέο και Παλαιό Σύστημα)

Φυσική Γενικής Παιδείας (Παλαιό Σύστημα)

Βιολογία Γενικής Παιδείας (Παλαιό Σύστημα)

Οι απαντήσεις των θεμάτων:

Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γ’ Λυκείου (Νέο και Παλαιό Σύστημα)

Ιστορία Γενικής Παιδείας (Νέο και Παλαιό Σύστημα)

Βιολογία Γενικής Παιδείας (Παλαιό Σύστημα)

Φυσική Γενικής Παιδείας (Παλαιό Σύστημα)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Αντώνη Φλωρόπουλου, διευθυντή των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο»τα θέματα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας κάλυπτανευρύφάσμα της εξεταστέας ύλης αναφορικά με ελληνικά και διεθνή ιστορικά γεγονότα. Ήταν σαφή, αλλά απαιτούσαν από τους μαθητές καλή προετοιμασία στη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.

Τα θέματα που δόθηκαν στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας χαρακτηρίζονται εύκολα και ως προς το βαθμό δυσκολίας μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα αντίστοιχα των ετών 2000 και 2001. Δεν έχουν καμία σχέση με τα θέματα των προηγούμενων ετών. Αν όμως λάβουμε υπόψη ότι το μάθημα αυτό το επιλέγουν αποκλειστικά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών (θεωρητική κατεύθυνση) δικαιολογείται απόλυτα η επιλογή τους. Επειδή είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις παιδαγωγικές σχολές η βαθμολογία θα βοηθήσει πολύ τους υποψηφίους να εισαχθούν ευκολότερα στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Η Ελληνική Μαθητική Εταιρεία αναφορικά με τα θέματα των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής Γενικής Παιδείας, ανέφερε ότι τα θέματα καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης με ερωτήματα κλιμακούμενης δυσκολίας.

Η δε εξέταση θεωρείται μέτριας δυσκολίας για τους απόφοιτους. Οι μαθητές που εξετάζονται φέτος για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε επιμέρους ερωτήματα.

Στα θέματα εξετάζεται όλο το φάσμα της ύλης και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη δυσκολία. Υπάρχουν σημεία όπου οι εξεταζόμενοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή (π.χ Γ1), επειδή είναι πιθανό να μπερδευτούν από τη μορφή της εκφώνησης. Με κριτική και συγκροτημένη σκέψη μπορούν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις.