Αμος Χοχστάιν στα «ΝΕΑ»:«Ας μην ανησυχούν οι Ρώσοι»

Δεν δίνουν και μεγάλη σημασία πλέον οι Αμερικανοί στα ρωσικά σχέδια για τον αγωγό Turkish Stream, τα οποία –τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων –προεξοφλείται ότι θα αναβιώσουν κατά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα σε μία ακριβώς εβδομάδα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε προ ημερών για τον φιλοδυτικό αγωγό ΤΑΡ στη Θεσσαλονίκη, «ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν τη γνώμη ενός εκ των υψηλών προσκεκλημένων, του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμος Χοχστάιν (φωτογραφία). «Δε χρειάζεται να ανησυχούν οι Ρώσοι», λέει με ένα πλατύ χαμόγελο και μάλλον σκωπτική διάθεση το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν πρόκειται να χάσουν, η Ευρώπη θα έχει πάντα ανάγκη το ρωσικό αέριο, αρκεί και εκείνοι να έχουν καλές τιμές και να παίζουν με όρους ανταγωνισμού».

«Αυτό που μετράει σε τέτοια έργα, συνεχίζει ο Χοχστάιν, είναι να εξασφαλίζουν τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ευρώπης, την ενεργειακή της επάρκεια και ασφάλεια, να σχεδιάζονται προκειμένου να ενισχύουν τον ανταγωνισμό, και όχι κάποιος να επιβάλλει τους δικούς του όρους εκμεταλλευόμενος μονοπωλιακές καταστάσεις».

Οσο λοιπόν και να χτυπιέται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, η προσήλωση που δείχνει η κυβέρνηση στα φιλοδυτικά ενεργειακά σχέδια είναι πλήρης, η πυξίδα της είναι σταθερά στραμμένη προς Δυσμάς. Εκτιμάται ότι εκεί θα μείνει. Το πολύ πολύ να επιχειρήσει να παίξει ξανά το «ρωσικό χαρτί» η κυβέρνηση, προσδοκώντας στήριξη της Μόσχας στα εθνικά μας θέματα. Σε επίπεδο ωστόσο αγωγών, η όποια στήριξη δεν πρόκειται να υπερβεί το επίπεδο των δηλώσεων.

Οι μάχες ελεφάντων και τα βατράχια

Σε τεχνικό επίπεδο, μαθαίνω, ήταν το EuroWorking Group της περασμένης Τετάρτης που έγινε –εκτός προγράμματος –προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της Τρίτης για το θέμα του χρέους.

Η πρωτοβουλία ανήκε στη Γερμανία και δίπλα στους πολιτικούς ήταν παρόντες οι τεχνοκράτες όλων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να φωτίσουν ένα τόσο περίπλοκο τεχνικά θέμα, όσο η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εκεί, λοιπόν, έπεσαν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις (έγραψε γι’ αυτές το Bloomberg) για το πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, αλλά αυτό που φάνηκε πως έκαιγε πολλές αντιπροσωπείες ήταν οι επιπτώσεις για τη δική τους χώρα. Για παράδειγμα, όπως έγραψε το Bloomberg, τα κράτη που εντάχθηκαν στην ευρωζώνη μετά το πρώτο Μνημόνιο (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), το οποίο βασίστηκε σε διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη, εξέφρασαν επιφυλάξεις στην εξαγορά αυτών των διμερών δανείων από τον ESM, γιατί κάτι τέτοιο θα αυξήσει την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.

Μπορεί η Γερμανία να εμφανίζεται ως η πλέον ανυποχώρητη στη διευθέτηση του χρέους μας, αλλά δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για τις συνέπειες στο εσωτερικό της.

Η Ελλάδα, πάντως, δεν έχει και πολλά να κάνει στη φάση αυτή κατά την οποία η μάχη κορυφώνεται μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Οπως λέει και το ρητό, όταν μαλώνουν οι ελέφαντες καλό είναι να μένουν μακριά τα βατράχια…

Φοροδιαφυγή και τζόγοςμε φωτογραφικές διατάξεις

Από φωτογραφικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο πάμε καλά. Ανάμεσα στις πολλές που περιλαμβάνει, υπάρχει και αυτή για την κλιμακωτή φορολόγηση που ευνοεί τους παρόχους του διαδικτυακού τζόγου εις βάρος του ΟΠΑΠ. Τι συνέβη;

Αρχικά ο συντελεστής φόρου ήταν ενιαίος, στη συνέχεια όμως η διάταξη αποσύρθηκε προκειμένου σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις, για να κατατεθεί εκ νέου αλλά με κλιμακωτό συντελεστή.

Ακούγεται λογικό για κάποιον που δεν γνωρίζει, λένε στελέχη του χώρου, ο συντελεστής να αυξάνεται προοδευτικά από το 30% στο 35% ανάλογα με τα μεικτά έσοδα του παρόχου. Δηλαδή 30% για μεικτό κέρδος μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ, 32,5% για το τμήμα του κέρδους από 100 έως και 200 εκατ. και 35% για το ποσό από 200 εκατ. ευρώ και πάνω.

Η λεπτομέρεια ωστόσο που φαίνεται ότι «παρέλειψαν» οι αρμόδιοι είναι πως καμία από τις 24 διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα υπό προσωρινό καθεστώς και έχουν όλες έδρα στο εξωτερικό, δεν δηλώνει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι όλες μαζί δήλωσαν πέρυσι μεικτά έσοδα 116 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ του ΟΠΑΠ. Βάσει λοιπόν της νέας διάταξης, οι 24 διαδικτυακές εταιρείες θα φορολογηθούν με 30%, ενώ ο ΟΠΑΠ με 35%.

Δίχως ενιαίους συντελεστές, λένε οι γνωρίζοντες, ευνοούνται οι εταιρείες που δεν διαθέτουν προσωπικό και φυσικές υποδομές, παρά μόνο παρουσία στο Διαδίκτυο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ διεξάγεται ήδη διπλή δικαστική έρευνα σε Ελλάδα και Κύπρο για φοροδιαφυγή-μαμούθ άνω των 35 εκατ. ευρώ μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Μάλιστα, οι έλληνες εισαγγελείς έχουν εκδώσει εντολή έρευνας για τα αδικήματα τόσο της φοροδιαφυγής όσο και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.