Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη την τρίτη παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, έως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Euro 2016 και του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.

Με 46 ψήφους υπέρ, 20 κατά και δύο αποχές, οι βουλευτές ενέκριναν την παράταση κατά δύο μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το Κοινοβούλιο είχε ήδη παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τρεις μήνες τον Νοέμβριο και για άλλους τρεις μήνες τον Φεβρουάριο.

"Η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε αυξημένο επίπεδο και η Γαλλία αποτελεί όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στόχο", δικαιολόγησε την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, κατά την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Στη συνέχεια οι βουλευτές αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα, το οποίο θα πάρει τη σκυτάλη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέποντας νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα.
Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία πριν από δύο εβδομάδες, η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη σε έντονο πολιτικό κλίμα με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά.

Η δεξιά ψήφισε υπέρ της παράτασης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, εκφράζοντας ωστόσο λύπη για μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εκπτώσεις", καθώς τερματίζονται οι διοικητικές έρευνες και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται για δύο μήνες, αντί για έξι που ζητούσε η δεξιά.

Οι διοικητικές έρευνες, που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως, "δεν παρουσιάζουν το ίδιο επιχειρησιακό ενδιαφέρον" πλέον, σύμφωνα με τον Καζνέβ.

Βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς και των Οικολόγων ψήφισαν κατά "της εξοικείωσης με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Η νέα παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γίνεται σε ένα τεταμένο κοινωνικό πλαίσιο στη Γαλλία, με κινητοποιήσεις στους δρόμους εδώ και δύο μήνες, που έχουν σημαδευτεί από βία, κατά ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Εξάλλου, οι γαλλικές αρχές αναμένουν σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες για το Euro 2016, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, αλλά και για τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Έχουν αυξήσει τις ασκήσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων στη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων του Euro που θα διεξαχθούν σε πολλές μεγάλες πόλεις στις τέσσερις γωνιές της Γαλλίας, όπως το Μπορντό, η Λίλλη ή η Μασσαλία, αλλά και στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού.

Για πιθανές επιθέσεις Ισλαμιστών κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Euro 2016 που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες στην Γαλλία προειδοποιεί και η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (ΒΚΑ) της Γερμανίας, σύμφωνα με έκθεση, την οποία επικαλείται σε  δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild.

 Σύμφωνα με την ΒΚΑ, σε κίνδυνο βρίσκονται ακόμη και μεμονωμένες εθνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά.

«Μια επιτυχής επίθεση εναντίον εθνικών ομάδων εθνών -‘σταυροφόρων', στα οποία ασφαλώς περιλαμβάνεται και η Γερμανία, θα είχε ιδιαίτερη συμβολική σημασία», αναφέρεται στην σχετική έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της στην Βόρεια Αφρική και της στρατιωτικής συμμετοχής της στο Μαλί, το Ιράκ και την Συρία.

Ιδιαίτερα υψηλός θεωρείται ο κίνδυνος για «συμβολικούς» και «μαλακούς» στόχους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ κατά την διάρκεια του Euro 2016 (10 Ιουνίου - 10 Ιουλίου) και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ενδεχόμενοι δράστες θεωρούνται είτε οργανωμένες ομάδες είτε μεμονωμένοι φανατικοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από