Είχε φανεί από το πρωί και απλά επιβεβαιώθηκε το απόγευμα: ο Απόστολος Χρήστου έχει έρθει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονδίνου έτοιμος για (πολύ) μεγάλα πράγματα. Το 53.77 των προκριματικών στα 100μ. ύπτιο ήταν απλά η πρώτη ένδειξη και στον απογευματινό ημιτελικό ο 20χρονος Έλληνας πρωταθλητής ήταν απλά εντυπωσιακός.

Νέο ατομικό ρεκόρ με 53.36, πρώτη θέση στη σειρά του και στο σύνολο, εμφατική πρόκριση στον αυριανό (20:15 ώρα Ελλάδας) τελικό και… προσδοκίες για μία θέση στο βάθρο. Σε ένα αγώνισμα στο οποίο ο Άρης Γρηγοριάδης έχει χαρίσει στην Ελλάδα τρία μετάλλια (ένα από κάθε χρώμα), ο Χρήστου είναι έτοιμος να ακολουθήσει τα χνάρια του. Δεν είναι πια το μεγάλο ταλέντο που αναγνώρισε όλος ο κόσμος τη διετία 2013-14. Είναι εδώ για να μείνει…

Σε αντίθεση με το πρωί, αυτή τη φορά ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού δεν δίστασε να προφέρει την… απαγορευμένη λέξη. “Τώρα πάμε για ό,τι καλύτερο, πιστεύω πως έχω ελπίδες για μετάλλιο”, τόνισε ο Χρήστου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κούρσας του (και πριν καν τερματίσει η δεύτερη ημιτελική σειρά). “Ήταν λογικό να βγει πιο κάτω ο χρόνος, αφού το πρωί δεν μπορείς ποτέ να δώσεις το 100%, πάντα το βράδυ είσαι πιο έτοιμος. Έτσι ήμουν κι εγώ, έκανα πάλι μία πολύ καλή κούρσα και βγήκε αυτή η επίδοση που με έφερε τελικό”.

Ο 20χρονος πρωταθλητής παραδέχθηκε ότι η συγκυρία τον ευνοεί: “Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πριν τους Ολυμπιακούς, δεν υπάρχει τόσο μεγάλος ανταγωνισμός γιατί δεν είναι όλοι έτοιμοι. Είναι μία ευκαιρία να πλασαριστούμε κι εμείς ψηλά”, κατέληξε ο κολυμβητής του Παναγιώτη Βελέντζα, ο οποίος επιπλέον δείχνει ικανός να απειλήσει το -θεωρούμενο ως ακατάρριπτο- πανελλήνιο ρεκόρ του Γρηγοριάδη (53.03)

Αντίπαλοι του Χρήστου στον τελικό της Τρίτης θα είναι οι Γκριγκόρι Ταρασέβιτς (Ρωσία, 53.70 στον ημιτελικό), Σιμόνε Σαμπιόνι (Ιταλία, 53.86), Καμίλ Λακούρ (Γαλλία, 54.09), Ρόμπερτ Γκλίντα (Ρουμανία, 54.14), Γιάκοβ Γιαν Τουμάρκιν (Ισραήλ, 54.18), Γκάμπορ Μπάλογκ (Ουγγαρία, 54.20) και Σέιν Ράιαν (Ιρλανδία, 54.39).

Στους ημιτελικούς των 50μ. πεταλούδα γυναικών, η Άννα Ντουντουνάκη έμεινε στη 16η και τελευταία θέση με χρόνο 26.75, ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πιο αργά σε σχέση με τον πρωινό προκριματικό. “Δεν έχω να πω κάτι πέραν του ότι απλά δεν είμαι ευχαριστημένη. Ήθελα και περίμενα κάτι πολύ καλύτερο. Ξέρω ότι στόχος μου ήταν πάντα το 100άρι, αλλά πίστευα ότι μπορούσα να πάω πιο γρήγορα”, είπε η Χανιώτισσα κολυμβήτρια, που φέτος πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα με 26.47.

Ο “Σάμι” επέστρεψε σε τελικό

Τέσσερα χρόνια μετά το Ντέμπρετσεν, όπου κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια σε 50μ. και 200μ. πρόσθιο, ο Παναγιώτης Σαμιλίδης θα βρεθεί και πάλι σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Ο αθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης πήρε το εισιτήριο για τον αυριανό (20:36 ώρα Ελλάδας) τελικό των 100μ. πρόσθιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Λονδίνου, καθώς απόψε τερμάτισε τέταρτος στη δεύτερη ημιτελική σειρά με 1:00.59 και μπήκε ως έκτος στην οκτάδα.

Αυτό που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Σαμιλίδη ήταν ότι αυτή τη φορά η επιτυχία ήρθε στο 100άρι, αφού “… δικαιώνεται η προπόνηση που έχω κάνει από πέρυσι για τα 100μ.”, όπως εξηγεί ο ίδιος. “Ειδικά σε αυτό το κολυμβητήριο, τα συναισθήματα ήταν κάπως περίεργα. Το 2012 στους Ολυμπιακούς είχα κολυμπήσει γρήγορα, μου άρεσε όπως είχα κολυμπήσει, το ίδιο ένιωσα και τώρα. Ήταν μία ωραία κούρσα, νομίζω ότι πήγα πολύ καλά στα πρώτα 50μ., κουράστηκα όμως πολύ στα τελευταία δέκα μέτρα”, υπογράμμισε ο 23χρονος κολυμβητής, προσθέτοντας πάντως ότι δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την επίδοσή του. “Ήθελα πάλι λίγο πιο κάτω. Έχω ακόμη μία ευκαιρία και θα δούμε…”.

Για τον τελικό της Τρίτης, ο Σαμιλίδης δεν έχει να πει πολλά: “Μπήκα στον τελικό και το μόνο που θέλω είναι να ευχαριστηθώ την κούρσα. Ένας τελικός είναι ανοιχτός, από τον πρώτο, ακόμη κι αν είναι ο Πίτι, μέχρι τον τελευταίο”.

Όσο ανοιχτός και να είναι πάντως ένας τελικός, ο Άνταμ Πίτι μοιάζει απίθανο να χάσει τον τίτλο. Ο Βρετανός τερμάτισε σε 58.74, με δεύτερο τον συμπατριώτη του Ρος Μέρντοχ που έκανε 59.67. Προκρίθηκαν ακόμη οι Γκιέντριους Τιτένις (Λιθουανία, 59.99), Νταμίρ Ντούγκονιτς (Σλοβενία, 1:00.06), Αντρέα Τονιάτο (Ιταλία, 1:00.48), Άντον Σβέιν ΜακΚι (Ισλανδία, 1:00.98) και Γιανίκ Καεσέρ (Ελβετία, 1:01.13). Έκπληξη ο αποκλεισμός του Ιταλού Φάμπιο Σκοτσόλι, που ήταν πρωταθλητής Ευρώπης το 2012 στο Ντέμπρετσεν.

Στα 50μ. πεταλούδα των ανδρών, ο Κριστιάν Γκολομέεβ με 24.02 κατετάγη 14ος, βελτιώνοντας πάντως λίγο το χρόνο του σε σχέση με τον πρωινό προκριματικό (είχε κάνει 24.09). Ο Ουκρανός Άντρι Γκοβόροφ πέτυχε την καλύτερη επίδοση των ημιτελικών με 22.73, που μάλιστα αποτελεί και ρεκόρ αγώνων.

4Χ100μ. σκυταλοδρομία, ελεύθερο ανδρών – 4η με Πανελλήνιο ρεκόρ η Εθνική

Στον τελικό των 4Χ100μ. σκυταλοδρομίας στο ελεύθερο των ανδρών, η εθνική μας ομάδα κατέλαβε την 4η θέση με χρόνο 3:14.42, συντρίβοντας το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ που είχε με 3:16.82. Ετσι η ελληνική ομάδα που αποτελείται από τους Οδυσσέα Μελανίδη, Χρήστο Κατρατζή, Απόστολο Χρήστου και Κριστιάν Γκολομέεβ σημείωσε ακόμη μια επιτυχία για τον ελληνικό υγρό στίβο.