Project Syndicate

Οσοι τάσσονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν ότι αυτό θα έκανε τη χώρα πιο πλούσια και πιο ελεύθερη. Στην πραγματικότητα όμως ένα Brexit θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος για τη Βρετανία. Θα μειώνονταν οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και το εμπόριο. Θα δέχονταν πλήγμα ο ανταγωνισμός, η αύξηση της παραγωγικότητας και τα επίπεδα διαβίωσης. Η London School of Economics υπολόγισε ότι το μακροπρόθεσμο κόστος για τη Βρετανία από τη μείωση του εμπορίου λόγω Brexit θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 9,5% του ΑΕΠ. Η μείωση στις απευθείας ξένες επενδύσεις θα μπορούσε να φτάσει το 3,4% του ΑΕΠ. Τα κόστη αυτά από μόνα τους ισοπεδώνουν τα πιθανά οφέλη από ένα Brexit.

Την ίδια στιγμή, στην περίπτωση Brexit η ΕΕ θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία. Πολλοί παίκτες της αγοράς, από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τους αγρότες της Γαλλίας, θα θελήσουν να βλάψουν τους ανταγωνιστές τους στη Βρετανία. Κυβερνήσεις της ΕΕ θα θελήσουν να τιμωρήσουν το Λονδίνο επειδή μεταξύ άλλων ένα Brexit θα οδηγήσει σε άνοδο της ισχύος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Υπό χειρότερους όρους θα συναφθούν επίσης και οι νέες εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας με τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ακόμη και οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι δεν βιάζονται ιδιαίτερα να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τη Βρετανία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Επίσης, όπως έχει φανεί από τις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δεν θα βιαστεί ιδιαίτερα να προχωρήσει σε νέα απελευθέρωση των εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες. Το συμπέρασμα είναι απλό. Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η κατάσταση για τη χώρα θα χειροτερέψει.

Ο Φιλίπ Λεγκρέν είναι πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι συνεργάτης του European Institute της London School of Economics