Η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ κτυπά στο Βερολίνο όπου αύριο, γύρω στις 11 το βράδυ, θα αναδειχτεί ο πρωταθλητής Ευρώπης. Σε αυτή την επίπονη και γεμάτη σασπένς διαδρομή το ελληνικό μπάσκετ παίρνει απουσία, ωστόσο ας μην είμαστε και αχάριστοι. Συμβόλαιο με τη συμμετοχή στο φάιναλ φορ δεν έχει υπογράψει κανείς και εξάλλου το φετινό τάιμ άουτ από τις ευρωπαϊκές διακρίσεις δεν μπορεί να διαγράψει τα 9 ευρωπαϊκά τρόπαια και τις 20 συμμετοχές που μετρούν συνολικά ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός: 6 τρόπαια σε 11 συμμετοχές οι Πράσινοι, 3 τρόπαια σε 9 συμμετοχές οι Ερυθρόλευκοι! Στο χέρι τους είναι να αναγνωρίσουν (πρωτίστως) τα λάθη τους, να μάθουν από αυτά και να επιστρέψουν του χρόνου στη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ας θυμηθούμε εικόνες που σημάδεψαν τις 9 κατακτήσεις.

Παρίσι 1996

Παναθηναϊκός

«Θα μιλήσω ελληνικά. Το ελληνικό μπάσκετ περίμενε πολλά χρόνια για αυτό το τρόπαιο!» θα πει ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Η δική του γλίστρα κόντεψε να στερήσει τον τίτλο, αλλά η τάπα του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο σφράγισε τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Ο Ουίλκινς έκοψε το διχτάκι, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι πετούσαν από τη χαρά τους και ο Μάλκοβιτς πανηγύριζε μοναχικά.

Ρώμη 1997

Ολυμπιακός

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς γύρισε την πλάτη στην εσωστρέφεια που διακατείχε τον Γιάννη Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό και τον Αρη. Ετσι, την ημέρα του τελικού με την Μπαρτσελόνα, πήγε τους παίκτες του για χαλάρωμα στην παραλία της Οστια. Πρώτα, λοιπόν, οι Ερυθρόλευκοι πέταξαν πετραδάκια στη θάλασσα και μετά έβλεπαν το καλάθι… ωκεανό με MVP τον Ρίβερς!

Θεσσαλονίκη 2000

Παναθηναϊκός

Παρά τη βαθιά θλίψη για την ήττα τους, οι οπαδοί της Μακάμπι σηκώνουν στα χέρια τους ένα «δικό» τους παιδί, που μαζί με τον φοβερό Ρέμπρατσα και τον βενιαμίν Φώτση είχαν κρίνει τον τελικό. Πρωταγωνιστής της σκηνής ο Οντεντ Κάτας, που νωρίτερα είχε δώσει τη φανέλα του στον τραυματία Καλαϊτζή και δύο χρόνια αργότερα έγιναν και κουμπάροι!

Μπολόνια 2002

Παναθηναϊκός

Οι Πράσινοι έκαναν Ανάσταση στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Δημητρίου και Πάσχα στο Palamalaguti. «Ακόμη Γκαστόνε θα με φωνάζετε;» αναρωτήθηκε ο Ομπράντοβιτς που είχε κάνει ματ στην Κίντερ του Μεσίνα, με τον Παπαδόπουλο να κατατροπώνει τον Γκρίφιθ και τους Μποντιρόγκα – Κουτλουάι να συνυπογράφουν το έπος.

Αθήνα 2007

Παναθηναϊκός

Ο Παπαλουκάς έκανε το παιχνίδι της ζωής του, αλλά σε ένα γήπεδο που με έναν μαγικό τρόπο χώρεσε… διπλάσιους θεατές ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που πανηγύρισε στο τέλος! Στα γενέθλιά του (6 Μαΐου 1980) ο 27χρονος τότε Διαμαντίδης πήρε το πρώτο του τρόπαιο και το βραβείο του MVP. Το άξιζαν όμως και οι φοβεροί Σισκάουσκας – Τομάσεβιτς.

Βερολίνο 2009

Παναθηναϊκός

Ισως η καλύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού όλων των εποχών! Ο Ομπράντοβιτς έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Αρτεάγκα και τον Μπερτομέου και στο τέλος έκανε έντονα παράπονα στον φίλο του Μεσίνα, που έχασε σε έναν ακόμη τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Σημαντικές στιγμές το άστοχο τρίποντο του Σισκάουσκας και το άστοχο σουτ του Μπουρούση στον ημιτελικό.

Βαρκελώνη 2011

Παναθηναϊκός

Η αγκαλιά Ομπράντοβιτς – Διαμαντίδη ήταν η εικόνα του φάιναλ φορ. Βέβαια, οι τελικοί για τον Παναθηναϊκό ήταν τα πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη. Επιστρέφοντας στην ίδια πόλη, οι Πράσινοι νίκησαν κατά κράτος τη Σιένα του Πιανιτζάνι και τη Μακάμπι του Μπλατ, με τον Διαμαντίδη να ανακηρύσσεται MVP.

Κωνσταντινούπολη 2012

Ολυμπιακός

Η πιο δυνατή εικόνα είναι ασφαλώς το νικητήριο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη, που σφράγισε ανατροπή 19 πόντων στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Δεν είναι όμως αξέχαστη και η εικόνα του Εϊσι Λο, ο οποίος το πρωί του τελικού, στη βόλτα με καραβάκι στον Βόσπορο, περπατούσε με πατερίτσες και το βράδυ υπέγραψε για να παίξει με δική του ευθύνη;

Λονδίνο 2013

Ολυμπιακός

Τρίτη εγκυμοσύνη για τη σύζυγο του Βασίλη Σπανούλη, τρίτο τρόπαιο και ισάριθμοι τίτλοι MVP. Επειτα από το -17 στο πρώτο ημίχρονο, ο ηγέτης του Ολυμπιακού προσυπέγραψε την επική ανατροπή σκοτώνοντας με πέντε τρίποντα (όλα στο 2ο ημίχρονο) τη Ρεάλ, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να γίνεται ο πρώτος έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα.