Δεκάδες ρώσοι αθλητές που αγωνίστηκαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014 συμμετείχαν σε κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ, το οποίο είχε μελετηθεί σχολαστικά για να εξασφαλιστεί η κυριαρχία των Ρώσων στη διοργάνωση, υποστηρίζει ο τότε διευθυντής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ. Ανάμεσα στους αθλητές που ντοπάρονταν συγκαταλέγονται τουλάχιστον 15 που κατέκτησαν μετάλλια.

Οπως αποκαλύπτουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, που ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου, ανέπτυξε ένα κοκτέιλ τριών απαγορευμένων ουσιών το οποίο είχε αναμείξει με ουίσκι για τους άνδρες και μαρτίνι για τις γυναίκες και δινόταν σε δεκάδες ρώσους αθλητές, συμμετέχοντας σε ένα από τα πιο περίτεχνα και επιτυχημένα τεχνάσματα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλητισμού.

«Το σύστημα δούλευε σαν ελβετικό ρολόι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια των Ρώσων στους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων δεκατεσσάρων μελών της ομάδας σκι ανώμαλου δρόμου και δύο βετεράνων μπομπσλέντερ που κατέκτησαν δύο χρυσά μετάλλια.

Σε νυχτερινές επιχειρήσεις, ρώσοι ειδικοί σε θέματα ντόπινγκ και μέλη των μυστικών υπηρεσιών αντικαθιστούσαν τα δείγματα ούρων που αποδείκνυαν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών με δείγματα που είχαν συλλεχθεί μήνες πριν, αποκαλύπτει ο Ροντσένκοφ.

Για ώρες κάθε βράδυ εργάζονταν σε ένα σκιώδες εργαστήριο στο οποίο ήταν αναμμένη μόνο μία λάμπα, περνώντας μπουκάλια με ούρα μέσα από τρύπες στον τοίχο στο μέγεθος του χεριού για να είναι έτοιμα για τα τεστ της επόμενης ημέρας.

Στο τέλος των Αγώνων, ο δρ Ροντσένκοφ υπολογίζει πως τουλάχιστον 100 μολυσμένα με απαγορευμένες ουσίες δείγματα ούρων είχαν εξαλειφθεί.

Κανένας από τους αθλητές δεν πιάστηκε ντοπέ. Το πιο σημαντικό, η Ρωσία κατέκτησε τα περισσότερα μετάλλια στη διοργάνωση ξεπερνώντας με μεγάλη ευκολία τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο κόσμος πανηγύριζε για τους ολυμπιονίκες ενώ εμείς αντικαθιστούσαμε τα ούρα τους. Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι οργανωμένος ο ολυμπιακός αθλητισμός;».

Ο δρ Ροντσένκοφ περιγράφει τη δράση του ως «ισχυρό επίτευγμα», την κορύφωση μιας δεκαετούς προσπάθειας για να τελειοποιήσει η Ρωσία τη στρατηγική της στο ντόπινγκ σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο σε ανακοίνωσή του θεωρεί τις αποκαλύψεις ως συνέχιση της επίθεσης στον ρωσικό αθλητισμό.