Ο κυνισμός θεωρείται χιούμορ με κακή διάθεση. Ως εκ τούτου, κανείς δεν γέλασε στην Ισπανία όταν δύο ποδοσφαιριστές της Γρανάδα, ο Νταβίδ Μπαράλ και ο Ισαάκ Κουένκα, παρουσιάστηκαν ενώπιον τηλεοπτικού συνεργείου κρατώντας μια βαλίτσα γεμάτη με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Υποτίθεται πως με αυτή την πρωτοβουλία αντιμετώπισαν με σκωπτική διάθεση όσους πωλούν φανατισμό, αδιαλλαξία και αμφισβήτηση για το επόμενο παιχνίδι τους με την Μπαρτσελόνα που πιθανόν θα κρίνει τον πρωταθλητή στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Η περίπτωση της Ισπανίας θα μπορούσε να θεωρηθεί το είδωλο της Ελλάδας στον ποδοσφαιρικό καθρέφτη. Δεν είναι όμως, λόγω των πρωτοβουλιών του ισπανικού κράτους.

Οι Los Maletines, όπως λέγονται τα βαλιτσάκια γεμάτα χρήματα που μοιράζονταν από συλλόγους σε παίκτες τρίτων ομάδων ως μπόνους για να κυνηγήσουν αποτελέσματα που τις ευνοούν, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ισπανικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας.

Η αυστηροποίηση του αθλητικού ποινικού κώδικα που προβλέπει ακόμα και ποινές φυλάκισης δεν κατάφερε να εκπορθήσει τα παλιά ερείσματα.

Στην ύστατη προσπάθεια να διατηρηθεί αμόλυντη η αξιοπιστία ενός εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων του κόσμου, η ισπανική Εφορία ανέθεσε σε 12 επιθεωρητές της να ελέγχουν τις επόμενες ημέρες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ποδοσφαιριστών των ομάδων που θα βρεθούν άθελά τους στις Συμπληγάδες. Οταν τα αντίβαρα στην πραγματικότητα δεν είναι συμβολικά, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα το επιθυμητό.