Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reutersς πως η μοναδική κόκκινη γραμμή που υπήρξε στο Eurogroup ήταν εκείνη της ονομαστικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας.

Ανέφερε, επίσης, ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εγκαίρως, ενόψει της επόμενης συνόδου της Ευρωομάδας την 24η Μαΐου, προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τρία στάδια.

Ο Ντέισελμπλουμ είπε ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα κύλησαν απροσδόκητα ομαλά, παρότι είχαν ακουστεί δυσοίωνοι ήχοι από τη Γερμανία και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως τώρα περιμένει η Αθήνα να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, την 24η Μαΐου.

«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχουμε πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», υπογράμμισε ο Ολλανδός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Σημείωσε ότι θέλει να δει οριστικές, λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών, «οριστικοποιημένες», στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Ντέισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα βοήθεια για να προχωρήσει, αλλά επίσης κι έναν οδικό χάρτη για την πιθανή αρωγή που θα λάβει όταν το τρέχον πρόγραμμά της ολοκληρωθεί, σε 2 χρόνια, καθώς και αργότερα.

«Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε»

«Ο δρόμος που προτείνω να ακολουθήσουμε είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να εξαλείψουμε σταδιακά ορισμένα ακριβά δάνεια ταχύτερα και να τα αντικαταστήσουμε με φθηνά δάνεια».

«Δεύτερον, (να εξεταστεί) τι μπορούμε να κάνουμε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τρίτον, μακροπρόθεσμα, πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα μείνουν στις ράγες τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο».

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

«Το καλό στην συνάντηση του Eurogroup ήταν πως υπήρξαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές (...). Η μοναδική μεγάλη κόκκινη γραμμή ήταν η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Πρέπει να διεξαγάγουμε τώρα τη συζήτηση για το τί πρέπει να κάνουμε το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα», σημείωσε.

«Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα αυτό, ώστε να υπάρξει κάποια σαφήνεια, να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασάφεια για τα επόμενα τρία χρόνια», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από