Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έσπασε ένα ταμπού. Χρησιμοποίησε τη λέξη «ύφεση» όταν περιέγραψε σε επίσημη ομιλία του τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της Βρετανίας, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για έξοδο ή όχι της χώρας από την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Μπορεί οι ευρωφοβικοί να κατηγορήσουν τον Κάρνεϊ για κινδυνολογία, αλλά τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία –μια ανησυχία που δεν έχει εκφράσει ακόμη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Οι αξιωματούχοι της Fed μοιάζει να ακολουθούν διαφορετική πορεία από τα υπόλοιπα στελέχη των κεντρικών τραπεζών. Εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μία ή δύο αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος, όμως οι αγορές ποντάρουν όλο και περισσότερο ότι οι αυξήσεις αυτές θα καθυστερήσουν.

Αν αναλογιστούμε ότι θεσμοί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τον ΟΟΣΑ κάνουν όλο και πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η πορεία αύξησης των επιτοκίων που χάραξε στα τέλη του προηγούμενου έτους η Fed φαίνεται όλο και περισσότερο υπερβολική.

Η Fed θα πρέπει να αναλογιστεί καλύτερα το τι γίνεται έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνουν συνεχώς τις προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της φαίνεται ότι κινείται όλο και περισσότερο προς αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ώστε αυτή να γίνει λίγο πιο χαλαρή. Επομένως μια νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα είναι ένα αχρείαστο βάρος στους ώμους της παγκόσμιας οικονομίας που αυτό το διάστημα προσπαθεί να ανακάμψει.

© Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg