Σε ισχύ τέθηκε ο νέος ασφαλιστικός νόμος- μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της κυβέρνησης(ν.4387/2016-τεύχος Α΄/12/5/2016-ΑΦ 85) – ο οποίος επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ, στις επικουρικές και επομένως, όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβληθούν από σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, θα υπάγονται στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Ειδικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η Ιουλίου 2016.

Οι περικοπές στις συντάξεις φθάνουν και το 40% και ολοκληρώνουν τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενώ τριπλασιάζονται οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Τονίζεται ότι οι νέες δραματικές ανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές, προστίθενται σε όσα η σημερινή κυβέρνηση προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δηλαδή: μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ ( και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150 – 338 ευρώ ), αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εξάλλου τονίζεται ότι είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχει μεταβατική διάταξη που να αφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα.