Η Νιγηρία δεν απαιτεί «καμία συγγνώμη από κανέναν», αλλά τον επαναπατρισμό των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με απάτη από Νιγηριανούς και βρίσκονται κρυμμένα στις βρετανικές τράπεζες, είπε ο νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι αφότου οι κάμερες «συνέλαβαν» τον Ντέιβιντ Κάμερον να χαρακτηρίζει τη χώρα του «απίθανα διεφθαρμένη».

Ο νιγηριανός πρόεδρος βρίσκεται στο Λονδίνο για τη διεθνή διάσκεψη κατά της διαφθοράς που αρχίζει την Πέμπτη, ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

«Δεν θα απαιτήσω από οποιονδήποτε να ζητήσει συγγνώμη. Ολο κι όλο που ζητώ είναι η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ο Μπουχάρι.

«Αυτό ζητώ. Τι να την κάνω τη συγγνώμη;» προσέθεσε χειροκροτούμενος από μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των νιγηριανών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην διάσκεψη.

Το όλο θέμα προέκυψε αφότου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνελήφθη να λέει μπροστά στην κάμερα, απευθυνόμενος στην βασίλισσα Ελισάβετ Β', ότι οι ηγέτες «απίθανα διεφθαρμένων» χωρών αναμένονται στο Λονδίνο για τη διάσκεψη.

«Η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι ίσως οι δύο πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου» είχε προσθέσει.

Γνωστός για τη σιδηρά πυγμή του

Ο νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι ο οποίος εξελέγη πριν από έναν χρόνο και είναι γνωστός για τη σιδηρά πυγμή του, δεσμεύθηκε να διεξαγάγει αδυσώπητη μάχη κατά της ενδημικής διαφθοράς που αποτελεί γάγγραινα για την πρώτη οικονομική δύναμη της Αφρικής και να ανακτήσει τα «αστρονομικά» ποσά που υπεξαίρεσε πριν από δεκαετίες η ηγετική τάξη.

Στην ομιλία του την Τετάρτη ο Μπουχάρι ευχαρίστησε ευγενικά το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή βοήθησε τη Νιγηρία να ανακτήσει τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία που ήταν κρυμμένα στο εξωτερικό, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ντιπρέγε Αλαμιεγεσέιγκα, πρώην κυβερνήτη της πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας Μπαγέλσα, ο οποίος συνελήφθη στο Λονδίνο το 2005 για ξέπλυμα χρήματος.

Ομως, εκτός από αυτήν την εμβληματική περίπτωση, «η εμπειρία μας δείχνει πως ο επαναπατρισμός περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με απάτη, είναι κοπιαστικός, πολυδάπανος και χρονοβόρος», υπογράμμισε ο Μπουχάρι, χαρακτηρίζοντας τη διαφθορά στην Νιγηρία «λερναία ύδρα».

Ερωτηθείς εάν η χώρα είναι «απίθανα διεφθαρμένη», όπως δήλωσε ο Κάμερον, ο νιγηριανός πρόεδρος απάντησε «ναι».

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάταξη των πιο διεφθαρμένων χωρών που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 166η θέση (σε σύνολο 168 χωρών) και η Νιγηρία στην 136η θέση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από