Με ψήφους 55 έναντι 22 η Γερουσία της Βραζιλίας άναψε το πράσινο φως για την παραπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη, εκτοπίζοντάς την -τουλάχιστον προσωρινά- από την προεδρία της χώρας.

Την προεδρία πλέον αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της Ρούσεφ εντός εξαμήνου.

Η ψηφοφορία στην Γερουσία ήταν η κορύφωση του πολιτικού θρίλερ που έχει διχάσει τη βραζιλιανική κοινωνία χωρίς προηγούμενο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η συζήτηση στο Σώμα είχε ξεπεράσει τις 20 ώρες και από το πρωί της Πέμπτης είχε φανεί πως η πλειοψηφία θα έλεγε το «ναι» σε αποπομπή της προέδρου.

Παράλληλα με τα χαρακώματα μέσα στη Γερουσία, έξω από το κτίριο βρίσκονταν χωριστά συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της προέδρου, τις οποίες χώριζε ξανά «τείχος» από οδοφράγματα.

Η Ρούσεφ θα δικαστεί για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών με στόχο εκλογικά οφέλη -κατηγορία που δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο της Petrobras. Η πρακτική αυτή έχει καταλογιστεί, κατά γενική ομολογία, στους περισσότερους προέδρους που έχουν περάσει από το προεδρικό μέγαρο.

Ρουσέφ: Πραξικόπημα, θα συνεχίσω τη μάχη

Αρκετές ώρες αργότερα μιλώντας στα ΜΜΕ, η Ρούσεφ δήλωσε περήφανη για το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, χαρακτηρίζοντας πραξικόπημα την απόφαση της Γερουσίας.

Δήλωσε βέβαιη ότι οι πολίτες θα πουν «όχι» σε αυτό που έγινε και ξεκαθάρισε ότι θα δώσει τη μάχη για να δικαιωθεί, να στηρίξει τις ιδέες και τα δικαιώματά της.

«Η Δημοκρατία είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η μάχη για την προάσπισή της δεν σταματά ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι στη ζωή της έδωσε πολύ δυσκολότερες μάχες (όπως κατά του καρκίνου και της δικτατορίας) και κέρδισε.