Περιμένοντας να επισφραγιστεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, το Μέγαρο Μαξίμου εκμεταλλεύεται τον πολιτικό χρόνο για να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας.
Και εν αναμονή της 24ης Μαΐου στρέφει τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας απώλεια προσανατολισμού μετά και την αποτυχημένη, όπως λέει, προσπάθειά της να παρουσιάσει τον μηχανισμό διόρθωσης σαν τέταρτο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση, που τους τελευταίους μήνες αναγκάστηκε πολλές φορές να παραμείνει σιωπηλή ή να εμφανιστεί απολογητική απέναντι στην επίθεση που υφίστατο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση, έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση. Ολο το προηγούμενο διάστημα περιόριζε την κριτική της απέναντι στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στη θεωρία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται με το ΔΝΤ και με τις απαιτήσεις του τόσο για το πακέτο προληπτικών μέτρων όσο και για τη γραμμή της μείωσης μισθών και συντάξεων.
Το κλίμα στο Μαξίμου μετά το Eurogroup της Δευτέρας έχει αλλάξει. Και πρωτίστως η ψυχολογία. Αλλωστε, όπως πιστεύει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από τον Ιούνιο θα πέσουν γύρω στα 10-12 δισ. στην αγορά που θα βελτιώσουν πολύ το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την αναπροσαρμογή της στρατηγικής των γαλάζιων και να πατήσουν πάνω στο αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, πιστεύοντας ότι η επιμονή σ' αυτή την επιχειρηματολογία της κάλπης έχει ήδη πέσει στο κενό. Ομοίως πιστεύουν ότι χωρίς αντίκρισμα είναι και το συνεχόμενο αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή.
Η κυβέρνηση επιτίθεται προσωπικά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας πως δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως κόφτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υποστηρίζει ότι η ΝΔ είχε οικοδομήσει τη στρατηγική της στην αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και τώρα αναζητά νέο αφήγημα, καθώς «όπως αποδείχτηκε επένδυσε στην καταστροφή», στοιχηματίζοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα αναγκαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα.  
«ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ». «Τώρα που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» σχολίασε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη συμβουλεύοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση «συνέλθετε». Στα επιχειρήματά της κατά της ΝΔ η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τη στάση της ευρωομάδας του ΕΛΚ όπου συμμετέχει, με τον επικεφαλής της Βέμπερ να στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης υπερασπιζόμενος την πολιτική της ακραίας λιτότητας και των εξοντωτικών πλεονασμάτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό λέγοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας. Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης και δημιουργίας, ξεφεύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και μπαίνει στον ενάρετο κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους εκτιμώντας ότι με τη συμφωνία γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων και η διαχείρισή του καθιστά το Grexit μια κούφια έννοια. Για τον Αλέξη Τσίπρα «η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν να το παραδεχθούν διάφοροι».
Συγχρόνως διαβεβαιώνει ότι η εκταμίευση της δόσης θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος που βρίσκεται σε διαβούλευση θα ενισχύει, όπως λέει, την υγιή επιχειρηματικότητα. Την ίδια άποψη μετέφερε και ο Νίκος Παππάς στον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον Στέφαν Σέλινγκ, λέγοντάς τους ότι θα ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητα στην αγορά.
   
ΣΤΑ 15 ΔΙΣ. Ο ΠΗΧΗΣ. Την ίδια ώρα, πήχη όχι μόνο για το χρέος αλλά για τη χρηματοδότηση της χώρας βάζει η ΝΔ στη κυβέρνηση εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Από το γαλάζιο επιτελείο επισημαίνουν ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει, βάσει της πρόβλεψης του τρίτου Μνημονίου, την εκταμίευση ποσών που θα υπερβαίνουν τα 15 δισ. μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016. «Οτιδήποτε λιγότερο δεν θα είναι για πανηγυρισμούς, αλλά για κλάματα» διαμηνύουν από τη Λεωφόρο Συγγρού, προαναγγέλλοντας το νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτάξει την κυβερνητική ανικανότητα και για την αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τα νέα μέτρα να αποδειχθούν χωρίς αντίκρισμα. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κομματικό workshop για την οικονομία και μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, συντηρώντας με τον τρόπο του και το αίτημα για εκλογές: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση η οποία υπογράφει εντός των επόμενων ημερών το τέταρτο Μνημόνιο δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να προσελκύσει επενδύσεις. Διότι διακατέχεται συνολικά από ένα πνεύμα το οποίο αντιτίθεται στο "επιχειρείν" και στην υγιή επιχειρηματικότητα. Μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης» τόνισε με έμφαση.

«Ανέφικτος στόχος η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% επί 15 χρόνια!»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε επικριτικός για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για 15 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κάτι ανέφικτο. Το επιχείρημα αποσκοπεί στο να αντικρούσει και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από