Μια άνευ προηγουμένου μάχη για την (υπο)λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μαίνεται με αφορμή την αυξημένη ζήτηση και τη θνητότητα εν μέσω του ισχυρού κύματος γρίπης, με αποτέλεσμα το θέμα να καταλήξει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποδίδει ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς φάνηκε να υιοθέτησε περισσότερο τον ρόλο του παρατηρητή αντί του διαχειριστή όταν τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε σταδιακά η λήξη των συμβάσεων νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να κλείνει το ένα μετά το άλλο τα κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Τους μήνες που ακολούθησαν η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για εύρεση κλινών ΜΕΘ αυξήθηκε δραματικά καθώς στους ασθενείς που έχρηζαν εντατικής φροντίδας –όπως οι πολυτραυματίες, οι καρδιοπαθείς, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις κτλ. –προστέθηκαν και οι πολίτες που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης.

Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Μοιραία, η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους ή ακόμη και στους διαδρόμους έγινε καθημερινό φαινόμενο στα δημόσια νοσοκομεία. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να καταλήξουν οι 25 από τους 27 διασωληνωμένους ασθενείς (92,6%) με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης οι οποίοι νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ.

Αντιστρόφως, η θνητότητα αυτών που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα δεν ξεπέρασε το 41,6%, ποσοστό που δείχνει πως οι θάνατοι εκτός μονάδας ήταν υπερδιπλάσιοι.

«Κυρίως τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο δεχόμασταν καθημερινές εκκλήσεις για εύρεση κλινών σε μονάδες. Ομως η απουσία έμψυχου δυναμικού είχε ως αποτέλεσμα να πάψει η λειτουργία 150-200 κρεβατιών. Η υψηλή νόσηση λόγω της γρίπης ανέδειξε την αδυναμία του συστήματος Υγείας να νοσηλεύσει και να φροντίσει βαριά ασθενείς όπως θα έπρεπε» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Τελικά το θέμα μπήκε στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΙΣΑ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις 200 κλίνες που παραμένουν –έως και σήμερα –κλειστές.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια ποινικής έρευνας, ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ καταγγέλλει την Πολιτεία για «εγκληματική ολιγωρία» σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε μέριμνα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το περασμένο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας γρίπης».

Επιπλέον, ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η πρόσφατη προκήρυξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πλήρωση των κενών θέσεων «κινδυνεύει να ματαιωθεί».

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι εν ο λόγω διαγωνισμός ήταν η αφορμή για την πρόωρη απομάκρυνση του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλου, όταν ο τελευταίος κατήγγειλε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ότι παρενέβη στις λίστες των επιτυχόντων.