Στις 22 Μαΐου έληγε η άτυπη προθεσμία για την ανανέωση ή μη της θητείας του και χθες δόθηκε τέλος στο θρίλερ με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Αναμένοντας πλέον την έκδοση ΦΕΚ, ο Στάθης Λιβαθινός επιλέγεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για την επόμενη τριετία. Αυτή είναι ουσιαστικά η περίοδος μέσα στην οποία καλείται να ξεδιπλώσει τον δικό του καλλιτεχνικό σχεδιασμό, καθώς από τις 23 Απριλίου 2015 είχε οριστεί ως αντικαταστάτης του παυθέντος Σωτήρη Χατζάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λιβαθινός έχει ήδη επεξεργαστεί το πρόγραμμα για την πρώτη κρατική σκηνή της χώρας και ανάμεσα στις παραστάσεις που αναμένονται το φθινόπωρο είναι η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Ο νέος διευθυντής, που αυτή την περίοδο κάνει πρόβες για τη φεστιβαλική «Αντιγόνη» της Επιδαύρου (σε σκηνοθεσία του ίδιου, 15-16 Ιουλίου), θα δώσει βαρύτητα στις συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς (πληροφορίες, για παράδειγμα, συνδέουν μία από τις παραστάσεις του Εθνικού με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά μετά την ανάληψη της διεύθυνσης από τον Αντώνη Φωνιαδάκη).

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν και οι συμπράξεις με το εξωτερικό. Ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν έχει δηλώσει ότι τον δρόμο δείχνει η συνεργασία με το Θέατρο Βαχτάνγκοφ στον επίσης φεστιβαλικό «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή (Επίδαυρος, 29-30/7), σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, που όπως επισημαίνεται σε χθεσινή διευκρίνιση του Εθνικού, πραγματοποιείται «με την αρωγή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας».

Η συμπαραγωγή με ρώσους και έλληνες ηθοποιούς θα κάνει μικρή περιοδεία σε περιφερειακά αρχαία θέατρα, ενώ τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί στη Μόσχα. Στην ίδια διευκρίνιση ανακοινώνεται ότι κανονικά πραγματοποιείται και η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 5-6/8, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων.

Παράλληλα με τη θητεία του Λιβαθινού ανανεώνεται επίσης για τρία χρόνια και εκείνη του Θοδωρή Αμπαζή ως αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο τελευταίος κατείχε μέχρι τον Μάρτιο του 2015 την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αλλά η θέση –την οποία τελικά κατέλαβε ο Κώστας Καζάκος –επαναπροκηρύχθηκε ύστερα από απόφαση του δήμου να μην ανανεώσει τη θητεία του.