«Τα παιδιά να είναι ήσυχα ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Πολιτεία έχει διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων». Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει των πανελλήνιων εξετάσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα είναι άψογες και αδιάβλητες και φέτος και θα είναι για όσο υπάρχει αυτός ο θεσμός», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος προσέθεσε ότι φέτος τριπλασιάστηκε το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τη μεταφορά των μαθητών.

Όπως τονίστηκε και από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή, φέτος χρειάστηκε μεγάλο νομοθετικό έργο καθώς στην ουσία θα πραγματοποιηθούν παράλληλα πέντε εξετάσεις (με το παλιό σύστημα των έξι μαθημάτων, με το νέο σύστημα των 4+1, των επαγγελματικών λυκείων και δυο επαναληπτικές). Η ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί απολύτως, ενώ ο υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη διάρκεια των εξετάσεων θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις. «Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία των παιδιών», τόνισε ο κ. Φίλης.

Ως προς τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής των εξετάσεων σε βάρος των παλαιών και επομένως πιο έμπειρων μελών, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές και ότι η αναλογία παλαιών και νέων μελών είναι στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. «Όλο αυτό το σύστημα έπρεπε να στηριχθεί σε προηγούμενη εμπειρία για να λειτουργήσει» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παντής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από την πλευρά του ότι από το υπουργείο Παιδείας δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και των βάσεων. Προσέθεσε πάντως ότι στη διαδικασία εμπλέκονται άλλα τρία υπουργεία.

Στις εξετάσεις συμμετέχουν 103.000 υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν περίπου 75.000 θέσεις. Στη διαδικασία εμπλέκονται περίπου 250 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, 20.000 καθηγητές, τα εξεταστικά κέντρα είναι 850 για τα γενικά λύκεια και 150 για τα επαγγελματικά, ενώ τα βαθμολογικά κέντρα είναι περίπου 40. Και το κόστος;

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 13 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν περίπου τα δέκα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από