Οι εγκαταστάσεις του λιμανιού στο Ηράκλειο της Κρήτης θα ηλεκτροδοτούνται στο μέλλον με την ενέργεια των κυμάτων, τουλάχιστον εφόσον αποδειχθούν ικανοποιητικές οι δοκιμές ενός μικρού συστήματος που λειτουργεί από την Τρίτη στο βόρειο λιμενοβραχίονα.

Το σύστημα της νεοσύστατης γερμανικής εταιρείας SINN Power περιλαμβάνει έναν μεγάλο, κόκκινο πλωτήρα ο οποίος ανεβοκατεβαίνει καθώς δέχεται τα κύματα και κινεί έμβολο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Οι τεχνολογίες της λεγόμενης κυματικής ενέργειας δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα ευρεία εφαρμογή, ωστόσο πειραματικές εγκαταστάσεις λειτουργούν από τη δεκαετία του 1990 σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ.

Η δοκιμή στο Ηράκλειο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ (ΟΛΗ ΑΕ), ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύστημα της SINN Power για την ηλεκτροδότηση όλου του λιμανιού.

Το σύστημα μπορεί να επεκταθεί με την προσθήκη περισσότερων πλωτήρων (Καλλιτεχνική απεικόνιση: SINN Power).

«Η διοίκηση του Οργανισμού δίνει μεγάλη βαρύτητα σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του λιμένα και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών πράσινης ενέργειας, λόγω των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ ΑΕ Απόλλων Φιλιππής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «SINN Power» ευχαρίστησε τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για την υποστήριξη που παρέχεται στο έργο τους και τη συνεισφορά στην υλοποίησή του. Ακόμη, υπογράμμισε ότι είναι πρόθυμος και προσβλέπει στην συνέχιση αυτής της συνεργασίας και στα επόμενα στάδια για την εξέλιξη του συστήματος.

Μια πρώτη δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2015, στην συνέχεια όμως το σύστημα απεγκαταστάθηκε για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Εφόσον η νέα δοκιμή είναι επιτυχής, το σύστημα θα εγκατασταθεί μόνιμα στο λιμάνι στα τέλη του 2016.