Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θέλει να αρπάξει από τη Βρετανία θέσεις εργασίας κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και ετοιμάζεται να πετύχει τον στόχο της στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν στο επερχόμενο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το σχετικό σχέδιο.
Η IDA Ireland που είναι η υπηρεσία της χώρας που έχει ως στόχο την προσέλκυση άμεσων διεθνών επενδύσεων, έχει ήδη έλθει σε επαφές με τράπεζες όπως η Standard Chartered για να συζητήσει την επανεγκατάσταση εκατοντάδων εργαζομένων στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η κρατική εταιρεία επενδύσεων παρουσιάζει πόλεις όπως το Σάνον που βρίσκεται στη Δυτική Ιρλανδία ως ιδανικό τόπο μετεγκατάστασης διοικητικών υπαλλήλων αφού, όπως λέει, εκεί υπάρχουν άπλετοι γραφειακοί χώροι και χαμηλό κόστος λειτουργίας, ανέφερε ακόμη μία από τις πηγές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της IDA Μάρτιν Σάναχαν είχε αναφέρει πριν από μερικές εβδομάδες στην ιρλανδική εφημερίδα «Irish Independent» ότι έχει ήδη συναντήσει εκπροσώπους «ορισμένων εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» για να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο Brexit, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συνομιλίες.
Οι Βρετανοί ψηφίζουν στις 23 Ιουνίου για το εάν θέλουν να παραμείνει ή όχι η χώρα στην ευρωζώνη. Βρετανοί τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει ότι εάν κερδίσουν οι υπέρμαχοι του Brexit, τότε διεθνείς τράπεζες που εδρεύουν σήμερα στο Λονδίνο θα μεταφέρουν αλλού τις θέσεις εργασίας. Αυτό θέλουν να το κάνουν μεταξύ άλλων επειδή πολλές εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν μπορούν να πουλήσουν ορισμένα προϊόντα τους σε χώρες εκτός ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί η σύναψη ειδικών συμφωνιών.
Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως η Standard Chartered και η Royal Bank of Scotland δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για τυχόν επαφές με την IDA Ireland. Η ίδια η IDA περιορίστηκε να δηλώσει ότι στρατηγική της εξακολουθεί να αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων σε περιφερειακές τοποθεσίες γύρω από το Δουβλίνο. Η Ιρλανδία έχει ανώτατο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων που δεν ξεπερνά το 12,5%. Ο συντελεστής αυτός είναι ο χαμηλότερος στη Δυτική Ευρώπη. Στην Ιρλανδία έχουν θυγατρικές περισσότερες από 1.200 πολυεθνικές, όπως η Facebook, η Apple και η Pfizer.               
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από