Η Γερμανία ανακοίνωσε πλεόνασμα – ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την ευρωστία της απέναντι σε άλλες χώρες. Η ανακοίνωση έγινε μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά την τοποθέτησή της Γερμανίας από τις ΗΠΑ σε «μαύρη λίστα». Η λίστα αυτή περιλαμβάνει χώρες οι οποίες μπορεί να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα απέναντι στην αμερικανική οικονομία.

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε τον Μάρτιο στη Γερμανία στα 30,4 δισ. ευρώ από 21,1 δισ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Το εμπορικό πλεόνασμα, που μετρά μόνο τις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών, διευρύνθηκε στα 26 δισ. ευρώ –ποσό που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει επίσης το μεγάλο πλεονέκτημα που απολαμβάνει σήμερα η Γερμανία και απέναντι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τη Γερμανία με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν σε λίστα παρακολούθησης λόγω της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους και της ισοτιμίας των εθνικών τους νομισμάτων. Μπορεί η Γερμανία να μην έχει απευθείας έλεγχο της αξίας του ευρώ αφού αποτελεί μόνο ένα από τα 19 μέλη της ευρωζώνης, αλλά μπήκε στη λίστα αυτή λόγω των μεγάλων πλεονασμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 10% έναντι του δολαρίου το 2014 και άλλο τόσο το 2015, αν και φέτος παρουσιάζεται ενισχυμένο έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η ισοτιμία του ευρώ ήταν στα μέσα του 2014 1,40 δολάρια. Τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφάρμοσε νομισματική πολιτική χωρίς προηγούμενο που περιλαμβάνει μηδενικά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση με αγορές κρατικών ομολόγων.

© Bloomberg News

Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε πριν από λίγες μόνο ημέρες ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας πιθανόταταθα παραμείνει κοντάσε επίπεδα – ρεκόρ για ολόκληρο το 2016