Στην αντικατάσταση του βετεράνου υπουργού Πετρελαίου προχώρησε η Σαουδική Αραβία τοποθετώντας στη θέση αυτή στενό σύμμαχο του δεύτερου διάδοχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του γιου τού ηγέτη της χώρας. Η τοποθέτηση νέου τσάρου πετρελαίου στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ πραγματοποιήθηκε καθώς η Σαουδική Αραβία, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του μαύρου χρυσού, προχωρά σε μαζική αναδιάρθρωση της οικονομίας της με στόχο να βασίζεται λιγότερο στην ενέργεια για τα έσοδά της.

Επειτα από δύο δεκαετίες στη θέση αυτή, ο απερχόμενος υπουργός Πετρελαίου Αλι αλ Ναΐμι –ο οποίος διαχειρίστηκε διαδοχικά ράλι και βουτιές των τιμών του πετρελαίου και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων από τον ΟΠΕΚ –δίνει τη θέση του στον Χαλίντ αλ Φατίχ. Ο Αλ Φατίχ είναι σήμερα πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, της Saudi Arabian Oil Co. –γνωστή και ως Aramco.

Ο Αλ Φατίχ, ο οποίος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, έχει κάνει καριέρα τριάντα χρόνων στην Aramco. Θεωρείται στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος αυξάνει συνεχώς την επιρροή του μέσα στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρίγκιπας έχει στηρίξει σημαντικά την πρόσφατη αλλαγή της πετρελαϊκής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας. Με βάση την πολιτική αυτή, η έμφαση δίνεται όχι στην προσπάθεια αύξησης των τιμών του μαύρου χρυσού, αλλά στη διατήρηση όσον το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς από το Ριάντ. Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα 100 δολάρια στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Τώρα ο Αλ Φατίχ, ο οποίος διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του, καλείται να υπερασπιστεί την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη, χωρίς να αναμένεται –άμεσα τουλάχιστον –να την αλλάξει. Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ θέλουν να ληφθούν μέτρα για να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου. Το Ιράν θέλει να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων.

© Bloomberg News