Ανοδικές πιέσεις καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στα επιτόκια κρατικών ομολόγων χωρών της λεγόμενης περιφέρειας της ευρωζώνης, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για την τραπεζική κρίση στην Ιταλία και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία.

Το σπρεντ ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας της Ισπανίας και της Γερμανίας αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα καθώς η Ισπανία οδεύει για τις δεύτερες εθνικές εκλογές μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα έκανε πολλούς επενδυτές να αναζητήσουν εκ νέου ασφαλές καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα. Το σπρεντ ανάμεσα στα ομόλογα αυτά έφτασε τις 1,45 ποσοστιαίες μονάδες που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Απριλίου που «έχει πέσει ξανά στο τραπέζι το θέμα των γενικών εκλογών της Ισπανίας», λέει ο Οουεν Κάλαν που είναι αναλυτής της Cantor Fitzgerald. Το πολιτικό ρίσκο στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης φαίνεται ότι αρχίζει να επανέρχεται στο προσκήνιο, προσέθεσε ο ίδιος. Ο Κάλαν κάνει επίσης λόγο για «ζητήματα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας» που αναμένεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις διακυμάνσεις στις τιμές και τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.

Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας έφτασαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο 1,49%. Ετσι το σπρεντ με τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά ομόλογα διαμορφώθηκε στο 1,35% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Φεβρουαρίου.

Οι αγορές περιμένουν τώρα τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν για το ΑΕΠ της χώρας στις 13 Μαΐου ελπίζοντας ότι θα δουν ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Προβλέψεις αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,6% στην Ιταλία το πρώτο φετινό τρίμηνο.

© Bloomberg News