Η απόπειρα νεαρού άνδρα να τραβήξει με το κινητό του αυτοπροσωπογραφία (selfie) μαζί με το άγαλμα βασιλιά της Πορτογαλίας του 16ου αιώνα, κατέληξε με το άγαλμα ηλικίας 126 ετών να συντρίβεται και να συνθλίβεται στο έδαφος (φωτογραφία κάτω), ανακοίνωσε την Τετάρτη η αστυνομία.

Ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, γκρέμισε κατά λάθος το άγαλμα του βασιλιά Σεμπαστιάο (φωτογραφία επάνω), καθώς σκαρφάλωσε στην βάση του, έξω από τον περίτεχνο σιδηροδρομικό σταθμό Ρόσιο στην κεντρική Λισσαβόνα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Αμέσως μετά την καταστροφή που προκάλεσε, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά η αστυνομία τον συνέλαβε και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή.

Το άγαλμα, σε μέγεθος παιδιού, του βασιλιά με τα θλιμμένα μάτια και σπαθί στο χέρι, στεκόταν στην εσοχή μεταξύ του πεταλόσχημου θόλου στην είσοδο του σταθμού. Περατωμένος το 1890, ο σταθμός αποτελεί προστατευόμενο μνημείο.

Ο βασιλιάς Σεμπαστιάο, που κυβέρνησε μεταξύ του 1557 και 1578, αποτελεί μια τραγική φιγούρα στην ιστορία της Πορτογαλίας, καθώς πέθανε σε μάχη σε ηλικία 24 ετών κατά τη διάρκεια σταυροφορίας που ο ίδιος εξαπέλυσε στο Μαρόκο.

Το πτώμα του δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, πυροδοτώντας τον μύθο ότι ο βασιλιάς θα επιστρέψει μια μέρα για να διεκδικήσει τον θρόνο του και να σώσει την Πορτογαλία από δύσκολες καταστάσεις.