Απεργιακή καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα ενόψει της ψήφισης (την Κυριακή) του φορολογικού-ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των εισφορών(τριπλασιασμός) και αύξηση των φόρων.

Έπειτα από την απόφαση να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου το Σάββατο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη απεργία για Παρασκευή και Σάββατο, ενώ για την Κυριακή είχαν ήδη προκηρύξει 24ωρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς..

Την Κυριακή στις 10 το πρωί θα οργανωθεί συλλαλητηριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Mετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τονίζει η ΓΣΕΕ.

Λόγω της απεργίας:

-Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν αύριο και το Σάββατο (48ωρη) το μετρό, το τράμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος,τα λεωφορεία και τα τρόλει ενώ τριήμερο χειρόφρενο(έως την Κυριακή) θα βάλουν τα τρένα του ΟΣΕ. Τα αεροπλάνα θα πετάξουν κανονικά.

-Τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

—-Αύριο και το Σάββατο απεργούν (48ωρη) όλοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

-Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν με καταλήψεις οι ΟΤΑ.Ξεκίνησαν καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημοτικά γκαράζ, και σε άλλα δημοτικά κτίρια από εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης.Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει ήδη αποφασιστεί για τις ημέρες συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.Λόγω των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

–Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων αρχής γενομένης ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους «να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσει η παραγωγή παντού»!Έτσι, την Παρασκευή 6 Μάη, δίνουν ραντεβού στις 11πμ στην Ομόνοια, το Σάββατο 7 Μάη στις 6μμ στην Ομόνοια και την Κυριακή 8 Μάη, στις 10.30πμ, στο Σύνταγμα.

Τα nea.gr δεν θα ανανεώνουν τη σελίδα τους

Λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, τα nea.gr δεν θα ανανεώνουν τη σελίδα τους. Ωστόσο, όπως προβλέπει η απόφαση της ΠΟΕΣΥ από 13.15 – 13.30 και από 20.00 – 20.15 θα μεταδίδουν απεργιακό δελτίο.

Τονίζεται ότι το πακέτο των μέτρων(εκτός από τη νέα φοροεπιδρομή) προβλέπει τα εξής:

-Νέες συντάξεις: Μείωση έως και 30%.

-Αναπηρικές: Μείωση έως και 40%.

-Επικουρικές: Μείωση έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.

-Εφάπαξ: Μείωση έως και 15%.

Μερίσμα: Μείωση 32%.

-Συντάξεις όσων εργάζονται: Μείωση έως και 60%.

-ΕΚΑΣ: Μειώνονται οι δικαιούχοι, η παροχή καταργείται από 1/1/2020.

-Συντάξεις χηρείας: Μειώνονται οι δικαιούχοι, μπαίνει ηλικιακό όριο.

· Εισφορά 7% μισθωτών –εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1.6.2016

· Εισφορά 7% των αυτοαπασχολούμενων για το ΕΤΕΑμ από 1.6.2016

· Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από 1.1.2017.

· Εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1.1.2017

· Εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ

· Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ

· Εισφορά 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)

· Εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015).

Στο μεταξύ, σημαντικά άνω του 16%, που είναι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα και μετά την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με γενικό τίτλο «Μελέτη για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» (σ.σ. η αναλογιστική μελέτη θα κατατεθεί με τη συζήτηση στην Ολομέλεια), η συνταξιοδοτική δαπάνη για κύριες και επικουρικές συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις της μεταρρύθμισης και στις δύο κατηγορίες συντάξεων (κύριες και επικουρικές), παρουσιάζει μείωση το έτος 2019 σε ύψος της τάξης των 1.300 εκατ. ευρώ ή αντιστοίχως 0,66% του ΑΕΠ.Βέβαια, η δαπάνη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 17,16% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, για να πέσει στο16,65% το 2017 και στο 16,08%, οριακά άνω από τον ευρωπαϊκό στόχο, το 2018. Κάτω του 16%, και συγκεκριμένα 15,63% πέφτει η δαπάνη για συντάξεις, το 2019.