Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μπορείτε να το πιστέψετε; Αυτή η φράση βρίσκεται από χθες –ημέρα που ο Τραμπ κέρδισε άλλη μια κρίσιμη προκριματική μάχη, στην Ιντιάνα –στα χείλη πολλών Αμερικανών, στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και στα σχόλια των πολιτικών αναλυτών. Ενας μεγιστάνας που ασχολείται πρώτη φορά με την πολιτική φαίνεται ότι είναι ο άνθρωπος τον οποίο στηρίζουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι, σε ένα κύμα διαμαρτυρίας προς το πολιτικό κατεστημένο που αποδεικνύεται ότι είχε υποτιμηθεί.

Η (άλλη μια) νίκη του Τραμπ και η απόφαση των δύο αντιπάλων του Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ να αποχωρήσουν από τον αγώνα για το χρίσμα οδηγούν πλέον στο αδιανόητο μέχρι πριν από λίγους μήνες: ο Τραμπ να διεκδικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου τον Λευκό Οίκο για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών. Ομως στο κόμμα επικρατεί μεγάλη αναταραχή καθώς είναι πολλά τα στελέχη που αντιδρούν στον πομπώδη εκατομμυριούχο και επιμένουν ότι δεν μπορούν να τον στηρίξουν ακόμα και στην τελική μάχη με αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον.

Τα στελέχη αυτά ανησυχούν τόσο για τις απόψεις του Τραμπ σε θέματα όπως η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική αλλά και για τις απίθανες δηλώσεις και ισχυρισμούς του. Για παράδειγμα, λίγες ώρες πριν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα στην Ιντιάνα, ο Τραμπ κυκλοφορούσε έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο πατέρας του Τεντ Κρουζ εμφανιζόταν σε μια φωτογραφία του 1963 με τον δολοφόνο του Τζον Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται άλλους 200 εκλέκτορες ώστε να εξασφαλίσει επισήμως το χρίσμα, όμως η αποχώρηση των αντιπάλων του απομάκρυνε ένα μεγάλο εμπόδιο ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών το καλοκαίρι που θα λάβει την τελική απόφαση. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών Ράινς Πρίμπους ανακοίνωσε ότι ο αγώνας για το χρίσμα έχει πλέον λήξει. «Τώρα χρειάζεται να ενωθούμε για να κερδίσουμε τη Χίλαρι Κλίντον» έγραψε στα social media. Ομως η πρώτη πρόκληση για τον Τραμπ είναι να ενώσει το κόμμα που ο ίδιος έχει διχάσει. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα ως «την ημέρα που πέθανε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα». Κι αυτό γιατί οι λαμπρότεροι πολιτικοί του κόμματος –16 τον αριθμό –που διεκδίκησαν το χρίσμα αποδείχθηκαν τελικά ανίκανοι να κερδίσουν απέναντι στην ανορθόδοξη και άκομψη γοητεία που φαίνεται να ασκεί ο Τραμπ στην εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών. Οταν τον περασμένο Ιούνιο ο επιχειρηματίας στάθηκε μπροστά στο χρυσοποίκιλτο ασανσέρ του κτιρίου στο οποίο διαμένει και χαρακτήρισε «ρατσιστές» όσους Μεξικανούς περνούν τα σύνορα για να προκαλέσει μια σειρά αλλεπάλληλων σοκ στο πολιτικό σύστημα, σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι τώρα θα στέκει μόνος και όρθιος έχοντας εξουδετερώσει όλους τους αντιπάλους του που υποστήριζε ο κομματικός μηχανισμός.

Απίστευτο! Ακόμα και για τον ίδιο, που χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη στη νικητήρια ομιλία του. «Ηταν ένας απίστευτος χρόνος» είπε. Αλλωστε αυτός ο υποψήφιος ήταν που σε όλες τις εμφανίσεις του δεν παρέλειπε να μιλά υποτιμητικά για τις γυναίκες, να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να ασκήσουν βία στους αντιπάλους, ζητούσε να απαγορευθεί η είσοδος για όλους τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ και πρόσφατα δέχθηκε χωρίς αντίδραση την υποστήριξη που του πρόσφερε ο αρχηγός της Κου Κλουξ Κλαν. Τώρα ο Τραμπ καλείται να επιλέξει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο που θα σταθεί δίπλα του και θα προσπαθήσει να προσελκύσει τις κοινωνικές ομάδες που έχει αποξενώσει ο μεγιστάνας με τις διαρκείς πολιτικές του δηλώσεις.

Αυτόν τον απρόβλεπτο άνθρωπο καλείται τώρα να αντιμετωπίσει, όπως όλα δείχνουν, η Χίλαρι Κλίντον στη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου. Οι δυο τους θεωρείται σίγουρο ότι θα εμπλακούν σε μια σκληρή εξάμηνη μάχη στην οποία θα κριθεί το μέλλον της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής, του συστήματος υγείας και της εξωτερικής πολιτικής. Παρότι η Κλίντον προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ εκείνης και του Τραμπ, και ενώ φαίνεται ότι διαθέτει σημαντικό προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων που ανήκουν σε μειοψηφίες και στις γυναίκες, οι Δημοκρατικοί ορκίζονται ότι δεν πρόκειται να υποτιμήσουν τον Τραμπ, όπως έκαναν όλοι οι Ρεπουμπλικανοί συνυποψήφιοί του.

Η ειρωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ειρωνικός απέναντι σε όλους όσοι είχαν αμφισβητήσει την ικανότητά του να κερδίζει. Γι’ αυτό χθες, σε ένα μήνυμα κυρίως προς τους δημοσιογράφους τους οποίους διαρκώς κατηγορεί, όταν ολοκλήρωσε τη νικητήρια ομιλία του και αποχώρησε, ακούστηκε από τα μεγάφωνα το τραγούδι των Rolling Stones: «You can’t always get what you want» («Δεν μπορείς πάντα να κερδίζεις αυτό που θέλεις»).