Ντόμινο εντάσεων και επεισοδίων σε διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο σε σημεία όπως η Ειδομένη ή ο Πειραιάς, όπου το τελευταίο διάστημα επικρατούσαν τέτοιες καταστάσεις, κυριαρχεί εξαιτίας της καθυστερημένης κρατικής παρέμβασης στο θέμα του Προσφυγικού.

Μια νέα εστία έντασης δημιουργήθηκε όταν πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων προχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης σε καθιστική διαμαρτυρία στην Εγνατία Οδό, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα.

Οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια. Με πέτρες και καδρόνια κατά των αστυνομικών, οι μετανάστες προσπάθησαν να αποτρέψουν την απομάκρυνσή τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν 26 προσαγωγές μεταναστών και μελών ΜΚΟ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το απόγευμα. Αλληλέγγυοι προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Ιωαννίνων και αποκλεισμό εντός αυτού του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και άλλων τριών ατόμων.

Ενταση επικράτησε και εντός του κέντρου φιλοξενίας στον Κατσικά, από μετανάστες που αντιδρούν στην παραμονή τους εκεί και απειλούν στρατιώτες που βρίσκονται στη δομή.

Τα επεισόδια συνεχίζονται και στην Ειδομένη, όπου μετανάστες έσπασαν τα τζάμια του κυλικείου που βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό. Η δράση διαφόρων ομάδων στην περιοχή επιβεβαιώνεται και από τη σύλληψη δύο Ισπανών, οι οποίοι συμμετείχαν στα προχθεσινά επεισόδια μπροστά στον φράκτη της ΠΓΔΜ.

Πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και ενάντια στα κέντρα κράτησης πραγματοποιεί σήμερα και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου, ενώ συνεχίζονται οι αιχμές από διεθνείς οργανώσεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ. Μετά την επίσκεψη κλιμακίου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σε δομές της Λέσβου και της Χίου, αναφέρεται πως κανένας από τους μετανάστες δεν είχε κατάλληλη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σε εγκαταστάσεις υγιεινής ή σε νομική βοήθεια. Παράλληλα καταγγέλθηκε ότι κρατούνται πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων γυναίκες με μικρά παιδιά, έγκυοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα με σωματικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες κ.ά. «Οι Αρχές δεν είχαν κάνει πρόβλεψη για να διαχωρίσουν τα ασυνόδευτα παιδιά από άσχετους ενηλίκους» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη» είπε για την Ειδομένη η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας Φρανσουάζ Σιβινιόν, η οποία μαζί με τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, Νικήτα Κανάκη, και άλλους προέδρους επισκέφθηκαν την περιοχή.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Μαζικές μετεγκατατάσεις»

Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και της Τουρκίας θα αποτελέσουν αντικείμενο έκθεσης της Κομισιόν που δημοσιοποιείται την επόμενη εβδομάδα. Την άποψη πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε μαζικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα εντάσσεται στις κατηγορίες μεταφοράς σε άλλες χώρες. «Η Ευρώπη – φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος. «Οσο οι άνθρωποι έχουν λόγους να διαφεύγουν, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη» πρόσθεσε και ανέφερε πως η Ελλάδα θα στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.