Με όρους επικοινωνιακής ελαφρότητας αντιμετώπισε ο Πάνος Καμμένος τη δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα τόσο στα βόρεια σύνορά της όσο και στο Αιγαίο. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αμυνας εμφανίζεται ντυμένος με στολή παραλλαγής.

Προφανώς για να μπει στο κλίμα των ασκήσεων πολεμικής ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις οποίες θεώρησε ότι απαντά στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών αλλά και στα επεισόδια στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στο βόρειο τμήμα της χώρας και έκτακτη άσκηση (Πυρπολητής Ι). Και ο Καμμένος –συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη –μετέβη στο Κιλκίς και έστειλε F16 πάνω από την Ειδομένη για να δηλώσει την ελληνική παρουσία στην περιοχή όπου η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο λόγω του Προσφυγικού.
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση της Αεράμυνας στη Χίο και στις Οινούσσες ως απάντηση στο μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων. Ντυμένος τη στολή του πολέμου και συνοδεία της στρατιωτικής ηγεσίας, ο Πάνος Καμμένος πέταξε με Σινούκ για τις Οινούσσες και φωτογραφίστηκε με τους καταδρομείς.
Η Αγκυρα αγνόησε επιδεικτικά τη σχετική κινητοποίηση και την ενεργοποίηση της Αεράμυνας και συνέχισε να κάνει και χθες ό,τι κάνει από την περασμένη Δευτέρα. Μία ώρα πριν ολοκληρωθεί η άσκηση, η οποία διαφημίστηκε σε σχετικό βίντεο των Ενόπλων Δυνάμεων συνοδεία επικού μουσικού χαλιού, δύο τουρκικά μαχητικά επανέλαβαν τις πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Ενεπλάκησαν μάλιστα με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Στις 11.33 το πρωί τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες. Ακολούθησαν πτήσεις τους πάνω από την Παναγιά στις 11.41, 11.46, 11.50 και 11.53, ενώ στις 12.19 τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάλι πάνω από τις Οινούσσες.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές απέδιδαν την τουρκική επιθετικότητα στα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, τη Συρία, αλλά και με τη Ρωσία, γεγονός που έχει επιτρέψει στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν και πάλι το πάνω χέρι.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη σε υπηρεσιακό επίπεδο στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Διότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας που εκδηλώνεται με συνεχείς υπερπτήσεις των δύο νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μόνο τυχαία δεν είναι. Το σκηνικό είναι γκρίζο και θυμίζει τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στα Iμια τον περασμένο Αύγουστο, όταν ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν να ερίζουν για το ποια πλευρά δικαιούται να διασώσει τους μετανάστες και λίγο έλειψε η ελληνοτουρκική σάγκα να διανθιστεί με ακόμη ένα θερμό επεισόδιο.
Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η επιμονή των τουρκικών μαχητικών να υπερίπτανται των Οινουσσών και κυρίως της νήσου Παναγιάς από την περασμένη Δευτέρα συνδέεται με παρόμοια τζαρτζαρίσματα έρευνας και διάσωσης μεταναστών που έχουν σημειωθεί ανοικτά της Παναγιάς το τελευταίο διάστημα. Κάποια από αυτά αφορούν και τη Frontex.
Οπως είναι γνωστό, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης –ειδικά μετά την τουρκική επιμονή στο ΝΑΤΟ να μη γίνονται επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα και όχι μόνο με το επιχείρημα της αποστρατιωτικοποίησης –λαμβάνουν χώρα σε δύο τομείς: μεταξύ Λέσβου – Χίου και τουρκικών ακτών. Δεδομένου ότι μεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών δεν υπάρχουν νησιά ή νησίδες, η τουρκική τακτική αμφισβητήσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει μετατοπιστεί στις Οινούσσες και στην Παναγιά.
Μάλιστα, η τουρκική πλευρά φέρεται να ισχυρίζεται ότι η Παναγιά βρίσκεται σε τουρκικά και όχι σε ελληνικά χωρικά ύδατα! Κι αυτό διότι αν οι Τούρκοι αποδέχονταν ότι το νησί βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε σε μια μελλοντική οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα πιεζόταν πολύ στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η Αθήνα επιμένει να αποδίδει τις εν λόγω κινήσεις σε τουρκική νευρικότητα, παρότι με αφορμή τη νατοϊκή παρουσία η Αγκυρα πλέον εμπράκτως και καθημερινά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, γκριζάρει και προβάλλει το σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο. Εντύπωση προκαλεί ακόμη ότι, παρά την κλιμάκωση, δεν έχει γίνει προσπάθεια επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και, όπως όλα δείχνουν, δεν σχεδιάζεται να γίνει.