Την αισιοδοξία του ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα δεν οδεύουν προς μια νέα κρίση ή ένα πιστωτικό γεγονός εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως είπε, οι δανειστές της χώρας είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις «και επομένως δεν υπάρχει κρίση».

Σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν οι σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία εισοδήματος και στις ιδιωτικοποιήσεις και τότε «θα δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε» στο ζήτημα του χρέους.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει για το ελληνικό χρέος, τόνισε, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι είναι απολύτως αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Θεωρώ ότι οι Έλληνες καταλαβαίνουν πλήρως πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «το Ταμείο βοηθάει την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους, από την άποψη ότι το θεωρεί μη βιώσιμο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε το ΔΝΤ προκειμένου να υπάρχει η σωστή ισορροπία» και επαναλαμβάνοντας ότι ισχύει η δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους «και τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε τι πρέπει να συμβεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Δεν μπορώ να δεχθώ την αποχώρηση του ΔΝΤ, χρειάζομαι την ανάμειξή του, οικονομικά είναι αναμεμειγμένοι αλλά και ουσιαστικά η παρουσία τους είναι πολύ χρήσιμη, έχουν μεγάλη εμπειρία και μας κρατούν εστιασμένους πως ο,τι κάνουμε είναι αξιόπιστο και πάνω σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει», είπε χαρακτηριστικά.