Σκηνικό πρωτοφανούς κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο στήνει η Αγκυρα, την ώρα που η Αθήνα παρακολουθεί με αμηχανία την τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται τα τελευταία 24ωρα με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και επικίνδυνες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και προχωρά στην πάγια πρακτική των έκτακτων διαβημάτων προς την Αγκυρα.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη όχι μόνο επανέλαβαν το… λάθος (όπως ισχυρίστηκαν) της περασμένης Δευτέρας με την υπέρπτηση της Λέσβου. Αλλά ένα 24ωρο μετά τις νέες (τρεις) υπερπτήσεις τουρκικών F -16 πάνω από τις Οινούσσες την Τρίτη, προχώρησαν σε συνολικά 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε έξι νέες υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και μεταξύ Λέσβου και Χίου. Η πρώτη υπέρπτηση μάλιστα πάνω από τις Οινούσσες έγινε μόλις στα 5.500 πόδια. Οι συνολικά 11 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη το τελευταίο τριήμερο είναι στατιστική που είθισται να συγκεντρώνεται μέσα σε μήνες (αν όχι σε έτος) και πάντως όχι σε μέρες.

Και, όπως εκτιμούσαν αρμόδιες πηγές, είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων να υπενθυμιστούν εμπράκτως και ενώπιον του ΝΑΤΟ οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο σύνολο του Αιγαίου και σε συγκεκριμένα νησιά και νησίδες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η νατοϊκή επιχείρηση (ανοικτά της Λέσβου και της Χίου).

Η Αγκυρα, η οποία έχει βάλει στο τραπέζι του ΝΑΤΟ όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο –από τις γκρίζες ζώνες και το εύρος των χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου, την πάγια και έμπρακτη αμφισβήτηση του εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων, μέχρι τα περί αποστρατιωτικοποίησης Δωδεκανήσων που έχουν μπλοκάρει την όποια νατοϊκή δραστηριότητα στην περιοχή –επιχειρεί να επιβάλει de facto και με νατοϊκό μανδύα τους ισχυρισμούς της παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων.

Πάντως, η τουρκική επιθετικότητα δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη και από το γεγονός ότι, παρά τις εκατέρωθεν μεγαλοστομίες που αντάλλαξαν στη Σμύρνη οι Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας επί της ουσίας έχουν παγώσει το τελευταίο διάστημα και μάλιστα την ώρα που η Τουρκία επαναφέρει όλα τα εκκρεμή (σύμφωνα με την ίδια) ζητήματα στο Αιγαίο.

Αμηχανία και σιωπή. Η Αθήνα, αν και προχώρησε στην πάγια αντίδραση των έκτακτων και αυστηρών διαβημάτων, παρακολουθεί με αμηχανία την τουρκική αποθράσυνση. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν προβληματισμό για τις τουρκικές παραβιάσεις, υποβάθμιζαν, ωστόσο, το θέμα, εντάσσοντάς το στην πάγια τουρκική πρακτική αμφισβητήσεων.Εντύπωση προκαλεί η σιωπή του υπουργείου Εξωτερικών και η επανεμφάνιση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έσπευσε να προαναγγείλει πολιτικές πρωτοβουλίες και δήλωσε ότι οι τουρκικές παραβιάσεις έχουν καταγγελθεί σε στρατιωτικό επίπεδο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.