Καμπανάκι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και για τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χτύπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί φέτος σε 0,6%, έπειτα από ύφεση 0,2% το 2015. Πρόκειται για υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου για την Ελλάδα αφού οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,5% το 2016 και 3,2% το 2017. Το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι φέτος η ανεργία θα φτάσει το 25% και το 2017 το 23,4%. Για φέτος προβλέπεται επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί σε μηδενικά επίπεδα.

Οσον αφορά την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο βλέπει προκλήσεις που δημιουργούνται από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και κίνδυνο για στασιμότητα, μειώνοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος από το 3,4% στο 3,2%. Το ΔΝΤ έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του λαϊκισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη καθώς και στο μεγάλο κύμα μετανάστευσης που αυξάνει τα προβλήματα της Ευρώπης.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές είναι η εξασθένηση των εξαγωγών και η μείωση των επενδύσεων στις ΗΠΑ, η αύξηση στον φόρο κατανάλωσης που πλήττει την ανάπτυξη στην Ιαπωνία και η βουτιά των τιμών των πρώτων υλών –από το πετρέλαιο έως το σιτάρι –που πλήττει τους παραγωγούς.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επερχόμενο δημοψήφισμα της Βρετανίας προβλέποντας μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Ιουνίου.

Οι κίνδυνοι αυτοί αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα συγκληθεί αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. «Η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη» ανέφερε ο Ομπστφελντ. © Bloomberg News