Η Μεγάλη Εβδομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήρθε 15 ημέρες νωρίτερα! Με την προθεσμία της FIFA να λήγει στο τέλος της εβδομάδας (15 του μήνα) και τον Σταύρο Κοντονή καθημερινά και με οποιονδήποτε τρόπο να πιέζει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση της –η οποία μάλιστα αποτελεί προϋπόθεση για να άρει την απόφασή του για διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας –είναι ξεκάθαρο πως μπήκαμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα του «πολέμου».
Το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται προ των πυλών και φαίνεται πως θα κλειδώσει ή θα αποφευχθεί, έστω και στις καθυστερήσεις, κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στο οποίο μάλιστα θα δώσει το «παρών» και ο ειδικός απεσταλμένος της FIFA, πρόεδρος της κυπριακής Ομοσπονδίας Κωστάκης Κουτσοκούμνης! Αν στο Γουδή, όπου κατοικοεδρεύει η ΕΠΟ, αποφασίσουν να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν οι ποινικά διωκόμενοι –τουλάχιστον μέχρις ότου εκδοθεί από τον εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο το βούλευμα για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» θα εκδοθεί έως τις 2 Ιουλίου –τότε θα γίνει το πιο καθοριστικό βήμα για να καμφθούν οι αντιστάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, να αποφασίσει την επανεκκίνηση του Κυπέλλου και το Grexit να είναι ένας εφιάλτης μακρινός.
Αν όμως αύριο, ύστερα από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες οι διοικούντες την Ομοσπονδία, τότε θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αποβολής και απομόνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου από την FIFA. Η στοχοποίηση της ΕΠΟ και συγκεκριμένα των μελών της, όπως και των παραγόντων της διαιτησίας που έχουν σοβαρά μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη και πλέον όχι μόνο από τον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος έχει εστιάσει το πρόβλημα του ποδοσφαίρου σε αυτούς.

Τους δείχνει με το δάχτυλο η ΑΕΚ, με διαρροή ύστερα από τις συναντήσεις που έγιναν στο Μαξίμου με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους Μελισσανίδη, Μαρινάκη, ενώ εμμέσως πλην όμως σαφώς τους τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια και ο Ολυμπιακός με τη δήλωση που φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου των Ερυθρολεύκων, Σάββα Θεοδωρίδη.

Οι συναντήσεις στο Μαξίμου

Ο Σταύρος Κοντονής στην προσπάθεια να πετύχει τον στόχο του, έχει κατορθώσει να βάλει στο παιχνίδι, ζητώντας της να αναλάβει την ευθύνη και ρόλο, τη FIFA. Και τώρα με τις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, να κάνει το ίδιο με τα αφεντικά των μεγαλύτερων ομάδων, κάτι που επιθυμούσε διακαώς εδώ και πολύ καιρό και για αυτό προγραμμάτιζε τη συνάντηση των «Big 4» στο υφυπουργείο. Η απουσία του Ιβάν Σαββίδη στο εξωτερικό και η επιλογή του Παναθηναϊκού να αυτοπεριθωριοποιηθεί με την απόφασή του να τηρεί πολεμική στάση εναντίον των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών του Σταύρου Κοντονή, περιόρισαν τις επαφές με τις λοιπές δύο μεγάλες ομάδες, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.
Οι συναντήσεις, που αποκαλύφθηκαν την Κυριακή από την αθλητική εφημερίδα «Goal», επισήμως δεν επιβεβαιώνονται από κάποιον, αλλά ουδείς τις διέψευσε. Οι αντιδράσεις και η αλληλουχία των γεγονότων ωστόσο μας υποχρεώνουν να τις θεωρούμε δεδομένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο ραντεβού δεν ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και προφανώς ο Σταύρος Κοντονής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει σαφές στα αφεντικά του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη και το ποδοσφαιρικό Grexit δεν τη φοβίζει, εφόσον εξακολουθεί η ΕΠΟ να διοικείται από διωκομένους. Ο τόπος άλλωστε όπου έγιναν οι συναντήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου, επισημοποιεί με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια του Σταύρου Κοντονή και τη βούλησή της για εξυγίανση στο ποδόσφαιρο.
Ετσι εξηγείται, εκ των υστέρων, η επίθεση που έκανε ο Σταύρος Κοντονής κατά της ΕΡΤ για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τα όσα είπε για το θέμα στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «παράθυρο που άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός για επανεκκίνηση του Κυπέλλου». Από το υφυπουργείο εκδόθηκε ανακοίνωση που διευκρίνιζε πως «ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα και ουδόλως απηχούσαν όσα ανέφερε» ο Σταύρος Κοντονής. Μάλιστα χθες, πήγε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης προκειμένου να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει το μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης.

Ανακοινώσεις και διαρροές

Την ίδια κιόλας ημέρα των συναντήσεων στο Μαξίμου, αργά το βράδυ της Παρασκευής, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση με δήλωση που έφερε την υπογραφή του αντιπροέδρου της, Σάββα Θεοδωρίδη. Η εμπειρία των παραγόντων της ΠΑΕ Ολυμπιακός τούς συμβούλευσε να διαχειριστούν με διακριτικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο την υπόθεση. Υστερα από μια αναφορά στα πεπραγμένα της διοίκησης Βαγγέλη Μαρινάκη, τονίζει διά στόματος Σάββα Θεοδωρίδη ότι «αν η λύση για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου προς κάθε κατεύθυνση και ο τρόπος για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο είναι το GREXIT, τότε ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ GREXIT! Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αναλαμβάνει πλήρως το κόστος που θα επιφέρει κάτι τέτοιο»! Το μήνυμα πρέπει να έφθασε άμεσα και ακούστηκε αρκετά ηχηρό στα αφτιά των παραγόντων της ΕΠΟ, που μέχρι στιγμής είχαν τη στήριξη των Ερυθρολεύκων.
Ωρες αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής το Διαδίκτυο πήρε φωτιά με το πρωτοσέλιδο της «Goal». Κάποιος από τους συμμετέχοντες στις συναντήσεις, ο οποίος ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι εξελίξεις, έδωσε την πληροφορία και η εφημερίδα τη δημοσίευσε κάνοντας γνωστή στο πανελλήνιο την εμπλοκή του Μαξίμου, αλλά προκαλώντας και την τοποθέτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, που ήρθε σε συνέχεια των όσων δήλωσε ο Σάββας Θεοδωρίδης.
Οι Κιτρινόμαυροι δεν εξέδωσαν ανακοίνωση, αλλά με τη μορφή διαρροής στον Τύπο έκαναν γνωστή τη θέση τους, η οποία είναι πιο στοχευμένη και επιθετική προς την ΕΠΟ: «Η ΑΕΚ εκτιμά πως Grexit δεν θα υπάρξει τελικά και αν υπάρξει, οι μοναδικοί υπεύθυνοι θα είναι οι ποινικά διωκόμενοι της ΕΠΟ που θα έχουν επιλέξει να μείνουν γαντζωμένοι στις θέσεις τους. Σε εκείνους εναπόκειται αν θα πάρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στον λαιμό τους και αν θα του κάνουν μεγαλύτερο κακό από όσο του έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα».

O άνθρωπος της FIFA

Απαντες λοιπόν δείχνουν την ΕΠΟ, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό της, άρθρα 35 και 37, μπορεί μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής να θέσει προσωρινά σε αργία «πρόσωπο ή όργανο» με «αιτιολογημένο αίτημα»! Την περασμένη Πέμπτη η στήλη «The Shot» της «Ομάδας» είχε αποκαλύψει ότι στην ΕΠΟ έγιναν συζητήσεις για να προταθεί, ως κίνηση καλής θέλησης, η αποχώρηση όσων εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης (τέσσερα μέλη της ΕΠΟ) και όχι οι συνολικά δέκα για τους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις και για άλλες υποθέσεις. Είναι πιθανό να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και η FIFA, η οποία κρίνοντας προφανώς σοβαρές τις καταγγελίες που έχει κάνει ο Σταύρος Κοντονής έστειλε στην Αθήνα τον επικεφαλής της Επιτροπής Ακεραιότητας και Δεοντολογίας Ουρς Κλούζερ, ο οποίος έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή στις έρευνες που κάνει η UEFA για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο.

Ηταν μάλιστα ένας από τους ανθρώπους της που είχαν ασχοληθεί ερευνητικά με το γνωστό παιχνίδι Ντιναμό Τιφλίδας – Πανιώνιος και τις παρεμφερείς ιστορίες του 2011. Ο Κλούζερ ξεψάχνισε τα αρχεία της Ομοσπονδίας και συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, Στέφανο-Κωνσταντίνο Μπαξεβάνη.