Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Για να πετύχει τον στόχο της και να μπει στη λίστα των χωρών με τα υψηλότερα εισοδήματα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι εγχώριες αγορές ώστε να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα. Οσον αφορά τις τράπεζες όμως, η Κίνα έχει κάνει τα ίδια λάθη με αυτά που έκαναν οι ανεπτυγμένες οικονομίες και οδηγήθηκαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Για να αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών λόγω της πρόσφατης κρίσης, η κυβέρνηση της Κίνας προχώρησε σε επενδύσεις χωρίς προηγούμενο σε υποδομές και ακίνητα. Οι Αρχές μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει δημόσιες δαπάνες για να χρηματοδοτηθεί η έκρηξη στον κατασκευαστικό κλάδο και να δανειστούν ή να τυπώσουν χρήματα για να πετύχουν τον σκοπό αυτό. Ομως προτίμησαν τον δανεισμό μέσω τραπεζών, με αποτέλεσμα τα χρέη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να έχουν ξεπεράσει το 250% με βάση τα στοιχεία του 2014.

Μέρος του προβλήματος της Κίνας αποδίδεται επίσης στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας ελέγχεται από το κράτος. Ετσι είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να δίνονται δάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με πιο χαλαρούς όρους. Βέβαια, τεράστια λάθη μπορούν να κάνουν και οι ιδιωτικές τράπεζες, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Επιπλέον η Κίνα είναι οικονομία που βασίζεται στην αγορά ακινήτων σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Η Κίνα οφείλει τώρα να διαμορφώσει ένα κανονιστικό πλαίσιο ώστε να αντισταθμιστούν οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών της σε ακίνητα.

Ο Αντερ Τέρνερ είναι πρώην πρόεδρος της εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και πρώην μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Βρετανίας. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης